Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu „Preventative Medicine“ životni vijek moguće je produžiti ako se izbjegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša prehrana i neaktivnost.

U istraživanju naučnika s Univerziteta u Cirihu učestvovalo je 16.721 ljudi, u dobi od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je da se utvrdi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u ciframa te dokaže kako izbjegavanje nezdravih faktora može doprinijeti produženju očekivanog životnog vijeka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 posto veći rizik od prerane smrti. Također, ljudi koji ne izbjegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

– Bili smo prilično iznenađeni dva i po puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombiniraju. Naprimjer, vjerovatnoća da 75-godišnji muškarac, koji ne izbjegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sljedećih deset godina je samo 35 posto. No, ako ta ista osoba izbjegava navedene rizične faktore, šanse za duži život iznose čak 67 posto – navode istraživači.

Osim toga, utjecaj nezdravog načina života povećava se s godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vježbaju i nezdravo se hrane efekt negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sljedećih deset godina iznose 67 posto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…