ZDRAVLJE

ČETIRI NAMIRNICE KOJE IMAJU VIŠE VITAMINA A OD MRKVE, A OVU SVI IZBJEGAVAJUMrkve su bogate karotenoidima poput beta karotena te retinolom koji se u tijelu transformišu u vitamin A.

Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tijela, snižava šećer u krvi te se nameće kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila.

Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u odbrani od infekcija.

Evo namirnica koje su bolji opskrbljivači vitaminom A čak i od mrkvi:

Tikva

Stotinu grama ovog slasnog jesenskog ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A.

Značajne količine vrijednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no valja imati na umu da ćete u ovome obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.

Batat

Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljikohidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica retinola, te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrijednim nutrijentom.

Kelj

Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Iako ga mnogi ne vole, morali bi znati da stotinu grama kelja sadrži čak 28 hiljada jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena.

Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.

Ulje bakalara

Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. No, jeste li znali blagodati ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego stotinu grama svježih mrkvi.

(Zadovoljna.hr.)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top