ZDRAVLJE

ČESTO OVU NAMIRNICU DORUČKUJETE, A NI NE SLUTITE KOLIKO JE ŠTETNA: SKRAĆUJE ŽIVOT ZA 36 MINUTA, JEDU JE I NAJMLAĐII dok ljekari neprestano naglašavaju važnost ishrane u prevenciji bolesti, a brojne studije jasno pokazuju da izbacivanje određene hrane iz jelovnika, kao i pojačan unos neke druge značajno utiču na poboljšanje zdravlja, ovog jela mnogi se ne odriču.

Veliko istraživanje o štetnosti namirnica otkrilo je da jedan proizvod koji spada u mesne prerađevine skraćuje život u značajnoj mjeri. Riječ je o viršlama, koje vole i najmlađi.

Kako su naučnici otkrili, svaka pojedena viršla skraćuje život pojedincu za više od pola sata. Tačnije, novi indeks koji procjenjuje nutritivni uticaj gotovo 6.000 namirnica otkrio je da svaka viršla koju osoba pojede može da prekrati životni vijek za tačno 36 minuta.

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu objasnili su kako ovaj indeks funkcioniše: on uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa određene namirnice, uključujući način na koji je proizvedena, prerađena, konzumirana i čuvana, kao i koliko je proizvod hranljiv.

Posmatrajući faktore rizika kao što su natrijum i trans masne kiseline unutar viršle, i ravnajući ih sa ‘prednostima’ kao što su polinezasićene masti i vlakna, dolazimo do krajnje vrijednosti od 36 minuta života koje svaka viršla oduzima pojedincu.

Nasuprot tome, istraživači su otkrili da puter od kikirikija može da produži životni vijek za 33 minuta. Losos je također dobio zeleno svjetlo zbog svoje hranljive vrednosti, pa je tako ocijenjeno da produžava životni vijek za 16 minuta.

Kao što je navedeno u brojnim studijama, prerađeno meso često se sastoji od “nepoznatih” i teško prepoznatljivih sastojaka, uključujući hemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top