Kad uzmemo u obzir  činjenicu da su dijelovi nekih država toliko razvikani da se ni ne spominju u kontekstu zemlje u kojoj uistinu jesu, nije nikakvo čudo što za neke od ovih destinacija zapravo mislimo da su države. Provjerite svoje znanje i zablude s nekoliko najpoznatijih primjera.

1. Bali – rajska destinacija samo je dio ponude jedne čarobne zemlje

Otok ispao iz raja doživio je pravu turističku renesansu, naročito kada su ga otkrili influenceri i digitalni nomadi. Palme, hramovi, tirkizne obale… Kada se govori o Baliju, ide se na Bali i gotovo. Ne spominje se skoro ništa drugo, pa mnogi žive u uvjerenju da je ovaj otok država za sebe. Međutim, Bali je otok, koji je dio otočja, koji je dio Indonezije.

2. Dubai – jedan od emirata

Dubai je grad, ali i glavni grad istoimenog emirata. Zbog čega možda mnogi misle da je to to – država. No, emirat Dubai samo je jedan od sedam emirata koji čine federaciju Ujedinjeni Arapski Emirati. Pretpostavljamo da bi se većina putnika mogla sjetiti bar još jednog slavnog brata-emirata. U pitanju je naravno, Abu Dhabi, a ostali su Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Quwain, prenosi punkufer.hr.

3. Kanari i Tenerife – vulkanski otoci kraj obala Maroka zapravo su Evropljani

Kanari ili Kanarski otoci zvuče kao egzotična i daleka destinacija, no oni zapravo imaju „evropske dokumente“. Rasuti po Atlantiku kraj obala Maroka, sastoje se od nekoliko otoka među kojima je i Tenerife. Za njega bi također neki pomislili da je država za sebe, zar ne? No, svi oni spadaju pod Španiju.

4. Transilvanija – zemlja dvoraca i Drakule

Mistična Transilvanija za neke je potpuna enigma. Da li je riječ o državi ili nestaloj povijesnoj pokrajini? Prvo što pada na pamet su dvorci i mračne priče o grofu Drakuli, pa nije ni čudo da neki misle da je čak riječ o izmišljenom dijelu svijeta, poput Narnije. Naravno, riječ je o velikom prostoru koji se nalazi unutar Rumunije.

5. Tahiti – za bijeg od svega, ali i ne baš svega

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…