Cenićeva kaže da su smiješni pokušaji vlasti da se “operu” od odgovornosti za ogroman dug RS, potežući podatke o navodno još većoj zaduženosti 2005. godine.

“Stalno vraćanje na 2005. je presmiješno. Punih 15 godina u komadu su na vlasti! Evo, vidimo rezultate”, kaže Cenićeva u razgovoru za Moju Hercegovinu.

Ona se osvrnula na najavu premijera RS, Radovana Viškovića, da će se Vlada odreći blizu 87 miliona KM budžetskih prihoda u korist cijele poslovne zajednice, s ciljem, kako je rekao, rasterećenja privrede i stvaranju povoljnih uslova za snažniji privredni rast.

“Dobar potez je smanjiti doprinose u svrhu rasterećenja, pod uslovom da se neki od poreza ne podigne i onda opet nismo nigdje. Sjećamo se da su na mala vrata uvođeni parafiskalni nameti i dodatna opterećenja, a da o tome nije baš bilo razgovora. Takođe, ako će nedostajućih 87 miliona budžetskih prihoda biti nadoknađeno kreditima, opet ništa nije urađeno. Da bi bilo privrednog rasta, potrebno je povjerenje u institucije, manje eksperimenata u fiskalnoj politici, manje lažnih obećanja, stabilno političko okruženje, odsustvo reketiranja privrede, borba protiv korupcije… Dakle, pravna država i jednak tretman privatnog i državnog sektora”, kategorična je Cenićeva.

Ona kategorično tvrdi da je RS prezadužena.

“Nije isto biti razvijena zemlja i zemlja u razvoju. To je kao da se ja poredim u trčanju sa profesionalnim sportistom. I našli su baš s kim će da se porede, samo ne govore da ima boljih, razvijenih, gdje je vladavina prava, gdje se do posla dolazi na osnovu znanja i sposobnosti. E, sa takvima se ne porede. Drugo, apsolutno je neznanje ne razmatrati koja je vrsta duga, u šta dug ide i slično. Ako većina duga ide u neproduktivnu potrošnju, kao što je kod nas slučaj, od razvoja nema ništa i to je samo dvostruki teret. Vidim da se Ministarstvo finansija RS oglasilo demantijem na tvrdnje profesorice Jelene Trivić, koja je samo iznijela zvanične podatke. Prvo, da napomenem da zemlje u razvoju ne bi smjele da dozvole sebi javni dug veći od 40 odsto BDP-a, jer onda nema šanse da se razviju s obzirom na otplate i teret. Dakle, sve preko toga je uništavanje vlastite supstance.”

Ona je pojasnila da unutrašnji dug u statistikama BiH i RS nije iskazivan sve do 2007. godine, niti je servisiran. Od 2008. godine se BDP obračuvao po drugačijoj metodologiji, pa im je i tu poređenje upitno.

“Ostvaren je budžetski suficit, iako su nas zatekli i dugovi iz prvog mandata Milorada Dodika. Podsjećam i da je MMF-u trebalo 18 mjeseci da prikupi finansijske izvještaje javnih i državnih preduzeća, jer ne postoji ažuran registar. U RS 235 javnih i državnih preduzeća, tamo gdje je Vlada vlasnik preko 50 odsto, na kraju 2017. godine dugovalo je 2,9 milijardi! Sada je taj dug još veći, naravno. Ljudi odlaze masovno, a dugovi rastu. Ko će ih otplaćivati, ne znamo. A hoćemo razvoj…”

Cenićeva je dala i svoje predviđanje za narednu godinu, budući da se i dalje ne zna kada će doći do prestanka pandemije virusa korona.

“Svijet uveliko istražuje nove modele kapitalizma, pa se tako na Svjetskom ekonomskom forumu pojavila sintagma “Veliko resetovanje”. Šta će od toga biti, gledaćemo. Mi smo na dnu ljestvice i čekamo da neko za nas nešto riješi i nešto nam pokloni, zaboravljajući, takođe, da su procjene i velikog i malog kapitala da će sve više značiti talenat i znanje, nego kapital. Ako očekujete bolje sa ovim istim ljudima na vlasti u BiH, onda ili ste poremetili ili ste potpuno neosnovano optimista koji graniči sa ludilom. Mi posmatramo i ne radimo ništa. Čekamo pare od nekog, bavimo se izvornim Dejtonom, izbornim zakonom, ko je najveća žrtva i ko je kome šta rekao”, kaže Cenićeva, piše Moja Hercegovina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…