Irfan Čengić (SDP), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, još nije dobio odgovor Vlade Federacije planira li u budžetu FBiH za 2022. povećanje osnovice za uposlene na nivou ovog entiteta, a čime bi se automatski povećala i primanja federalnih parlamentaraca, što bi predstavljalo kršenje Ustava FBiH.

Podsjećamo, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, traži od Vlade FBiH da se državnim službenicima i namještenicima poveća osnovica za 10 posto za 2022. godinu, a koja sada iznosi 330 KM, u suprotnom prijete generalnim štrajkom.

Irfan Čengić

– Vlada ima 30 dana rok da mi odgovori, mislim da ću prije odgovor dobiti kroz medije ili kad bude dostavljen konačno prijedlog budžeta za 2022. godinu. Naime, član 14. Ustava FBiH u dijelu koji govori o Parlamentu je propisao da se primanja parlamentaraca u toku izbornog mandata ne mogu ni povećati ni smanjiti. Zbog toga, ukoliko Vlada poveća osnovicu u FBiH, trebala bi predložiti izmjenu članova zakona u kojim bi se propisalo da se povećanje osnovice u toku mandata ne odnosi na taj saziv Parlamenta FBiH – kazao nam je Čengić.

On je ranije naglasio kako je povećanje osnovice za uposlenike i državnu službu stvar sindikata i Vlade FBiH te njihovog dogovora i da su trenutne plaće parlamentaraca prilagođene troškovima života, a i da su povećane u ovom mandatu na osnovu sporazuma sa kraja prošlog mandata

Podsjećanja radi, plaće federalnih parlamentaraca su 2.700, 3.000, 3.500 KM, tu je i mjesečni paušal od 660 KM, a za one koji ispunjavaju uvjete, troškovi za odvojeni život, smještaj, prijevoz…

Zahtjev Sindikata Samostalnog državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH datira iz septembra ove godine, a posljednjih dana su ponovo na zahtjeve podsjetili Vladu FBiH. Oni zahtjeve za povećanje plaća državnim službenicima i namještenicima pravdaju porastom troškova života.

– Na nivou federalnog budžeta je 6.900 uposlenika, između ostalog, zatvorskih policajaca-stražara kazneno-popravnih zavoda FBiH oko 1.000, sudskih policajaca FBiH 800, uposlenika FMUP-a 900, 300 uposlenika FUCZ-a, 1.200 uposlenika Porezne uprave FBiH, 1.300 uposlenika ministarstava u Vladi FBiH, agencija, zavoda i dr. S obzirom na povećanje troškova žvota, Samostalni sindikat je predložio nakon 11 godina usklađivanje osnovice ili boda za 10 posto – navodi se, između ostalog, u upozorenju Sindikata prema Vladi FBiH.

Ukoliko Vlada FBiH pristane na povećanje osnovice, to će morati ugraditi u prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…