Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara danas poslije sjednice predsjedništva ove stranke produbio je najave ove stranke o blokadi izbora naredne godine.

Čavara je na konferenciji za medije kazao kako bez promjena izbornog zakonodavstva nemamo uvjete za izbore.

“Nije u tradiciji da se zakonodavstvo mijenja u izbornoj godini. Ne možete započeti utakmicu po jednim pravilima, a završiti po drugim. Rješenje izbornog zakonodavstva je temelj demokratije”, izjavio je on.

Čavarino pojavljivanje na konferenciji za medije iznenadilo je predstavnike sedme sile, a na pitanja zašto nema predsjednika Dragana Čovića, koji se obično obraća medijima, Marinko Čavara je kazao kako on ima ovlasti od Čovića te da je to napravljeno jer se predsjednika HDZ-a želi rasteretiti.

Čavara je kazao kako je jedan od zaključaka današnje sjednice poziv svim političkim strankama da preuzmu odgovornost, da rade na kreiranju rješenja, a ne na daljnjoj razgradnji države. Spomenuo je unitarističke i secesionističke težnje.

“Zahvaljujemo se međunarodnim predstavnicima koji žele pomoći političkom dijalogu u BiH. Konstitutivnost i legitimno predstavljanje je neodvojivo od Dejtonskog sporazuma”, izjavio je on.

O jučerašnjem otkazivanju dolaska Hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Čavara je kazao da ako mislimo da neko ima informacije o nečijoj ugroženosti, a mi nemamo, ne znači da ona ne postoji.

“Nadamo se da će predsjednik Milanović, kad se steknu uslovi, posjetiti našu zemlju”, izjavio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…