ZDRAVLJE

Capak: "Kraken je vjerojatno već u Hrvatskoj, a vrhunac gripe se očekuje krajem mjeseca"Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u četvrtak kako se vrhunac gripe očekuje krajem januara i početkom februara te da je u Hrvatskoj vjerovatno već prisutna varijanta Covida – 19 kraken, iako dosad nije mikrobiološki potvrđen.

“Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, pošto nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi su se brzo proširili te je za očekivati da će se širiti i kraken”, izjavio je Capak.

Prema rezultatima mikrobioloških nalaza kraken dosad nije zabilježen no radi se o uzrocima prikupljenim prije dvije sedmice, dodao je direktor HZJZ-a, koji je učestvovao na skupu u povodu Europske sedmice prevencije raka vrata maternice.

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

“Neke varijante se brže šire te su zaraznije, a kerber i kraken su očito nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasada nema nikakvih kliničkih dokaza da oni uzrokuju težu bolest”, rekao je  Capak.

Kad je riječ o gripi navodi kako smo do 15. decembra prošle godine imali 70-ak slučajeva dok sada bilježimo hiljade zaraženih pa se kulminacija sezone gripe očekuje krajem januara i početkom februara, u najhladnijem periodu godine.

Pošto više nisu na snazi mjere protiv covida te imamo velika okupljanja očekivano je širenje respiratornih infekcija i covida-19. “Imunitet kod respiratornih infekcija je kratkotrajan, bilo da se on steče cijepljenjem ili prirodnim putem. To što ste imali gripu prošle godine ne znači da je nećete ponovno dobiti“, kazao je Capak.

Stoga se građanima preporuča da drže razmak i izbjegavaju velika okupljanja te da se cijepe. Capak je istaknuo i kako je u Hrvatskoj godišnje maksimalno oko stotinjak smrtnih slučajeva od gripe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top