ZDRAVLJE

ČAJEVI ZA PODIZANJE IMUNITETA U SEZONI VIRUSAVećina nas posegne za šoljom toplog čaja u nadi da će da ublažiti bol u grlu ili da spreči prehladu.

Koncept čaja kao pomoć pri izliječenju svakako nije ništa novo.

Kinezi koriste ovu metodu vjekovima unazad da smanje bolesti i poboljšaju imuni sistem, ali uprkos širokoj upotrebi čaja za podizanje imuniteta, zapravo je veoma malo čvrstih naučnih dokaza koji bi dokazali da čajevi nude ovu vrstu prednosti.

Ono što je poznato, kako prenosi “Everyday healt” da čajevi sadrže grupu antioksidanata poznatih kao polifenoli, odnosno flavonola, koji mogu da pomognu u zaštiti tela od slobodnih radikala koji slabe imuni sistem. Ovo su čajevi koje treba piti.

Zeleni čaj

Antioksidansi u zelenom čaju nekoliko desetina puta su, kako navodi “Prirodni lijek” efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Oni se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja. Oni takođe sprječavaju nastanak i širenje malignih ćelija (ćelija raka). Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže pri sagorjevanju masti.  Zeleni čaj takođe dezinfikuje usnu duplju i sprječava razvoj infekcija. Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj opušta bronhije, pa je svoju primjenu našao i kod astme, bronhitisa.

Čaj od kurkume

Kurkuma je začin, popularan u cijelom svijetu, za koji se veruje da ima analgetsko i antiinflamatorno dejstvo, tako da može efikasno da ublaži bol. Kuruka, kako piše “Zdravisimo”, ima dejstvo slično ibuprofenu, jer zahvaljujući visokoj koncentraciji kurkumina, može da inhibira enzim ciklooksigenazu-2. Velika prednost kurkume u poređenju sa ibuprofenom je ta što su kod vrlo malog broja ljudi primjećena neželjena dejstva nakon konzumiranja čaja od kurkume.

Čaj od kurkume može da se pomogne kod ublažavanja glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima. Međutim, jako je važno da se naglasi da ovaj čaj ne smeju da piju ni trudnice ni dojilje. A ukoliko bolujete od neke druge ozbiljne bolesti ili pijete lijekove, obavezno se konsultujte sa ljekarom o eventualnim neželjenim dejstvima.

Čaj od đumbira

Kao blizak srodnik kurkume, đumbir takođe može da pruži prednosti za zdravlje imuniteta kada se pije u šoljici čaja. Gingerol je glavno aktivno jedinjenje koje je odgovorno za ljuti, biberkasti ukus i ljekovita svojstva đumbira. I ne samo da nudi antioksidativne i antiinflamatorne efekte, već može i da liječi infekcije.

Pored gingerola, đumbir sadrži i druga antivirusna jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv obične prehlade. Pozitivno deluje kod lakog bola, groznica i napada kašlja koji su povezani sa običnom prehladom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top