Janusz Bugajski, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona i stručnjak za Balkan, smatra kako naoružavanje Srbije treba zabrinuti njene susjede.

“Manji susjedi Srbije ne samo da treba da budu zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju svoje odbrambene stavove i vojne sposobnosti”, kazao je Bugajski za beogradski Danas.

Veliki dio srpskog naoružanja nabavlja se od Rusije i Kine i nije dovoljnog obima ili kvaliteta da bi se suprotstavio američkim ili NATO snagama, smatra on, ali bi se moglo koristiti u slučaju lokalnih ili ratova manjih razmjera u Bosni, Crnoj Gori ili na Kosovu.

“Međutim, veći dio vojnog jačanja Beograda je politički čin da se demonstrira da je Srbija najjača regionalna država i da ima moćne saveznike u Rusiji i Kini. Beograd na taj način služi interesima Moskve i Pekinga u projektovanju svoje moći protiv Zapada”, kaže on.

Bugajski je odgovarao na pitanje da li su Sjedinjene Američke Države konačno spremne da ulože dovoljno političkog kapitala za stabilizaciju BiH na duge staze.

“Da bi uložile dovoljno političkog i diplomatskog kapitala za trajnu stabilizaciju BiH, Sjedinjene Američke Države ne bi trebale samo da se zalažu za izbornu reformu, već i za velike ustavne promjene i smanjenje, neutralizaciju ili eliminaciju paralizirajućeg sistema dva entiteta. Trenutno ne vidim tako potpunu posvećenost, ali paradoksalno, što se više Milorad Dodik i krugovi oko njega budu zalagali za secesiju, Washinton će se više uključivati u osiguravanje državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne”, izjavio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…