ZDRAVLJE

BRUSNICA SPRIJEČAVA INFEKCIJE MOKRAĆNIH KANALA, ČUVA SRCE, KORISNA ZA OSOBE KOJE BOLUJU OD DIJABETESA TIPA 2: EVO KAKO SE PRAVILNO PRAVI ČAJ OD BRUSNICE!Brusnica je prepuna vitamina C, A i E, zatim minerala – kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa,

1. Snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiupalnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što umanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.

2. Spriječavaju infekcije mokraćnih puteva

Konzumiranjem brusnica u organizam unosimo veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprečavaju da se bakterije koje uzrokuju infekciju zalijepe za zidove mokraćnih kanala.

3. Korisne su za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2

Brusnice imaju niži glikemijski indeks, iz razloga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa samim tim dolazi do manje reakcije na insulin.

4. Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni

Ova biljka sadrži element koji sprječava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomažu i u spriječavanju bolesti desni.

5. Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije

Istraživanja britanskih naučnika pokazala su da je svakodnevna konzumacija šake brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje ispitanika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

Brusnica se može konzumirati u sušenoj varijanti, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.

Čaj se priprema tako što se jedna čajna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procedi i pije se do tri puta dnevno. Kada je riječ o soku, za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top