ZDRAVLJE

BRUSNICA – IZVOR ZDRAVLJABrusnica se može konzumirati u sušenom obliku, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.

Brusnice su izuzetno zdravo voće – pune vitamina C, A i E, kao i minerala: kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa. sa takvim svojstvima , brusnica pomaže u slijedećimzdravstvenim stanjima:

1. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiinflamatornim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.

2. Sprečavaju infekcije urinarnog trakta

Konzumacijom brusnice unosimo u organizam veliku dozu proantocijanidina, koji su antioksidansi koji sprečavaju da se bakterije koje izazivaju infekciju zalijepe za zidove mokraćnih kanala.

3. Korisni su za ljude koji pate od dijabetesa tipa 2

Brusnice imaju niži glikemijski indeks, zbog toga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa je zbog toga manja reakcija na insulin.

4. Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni

Ova biljka sadrži element koji sprečava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomaže u prevenciji bolesti desni.

5. Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije

Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da dnevna konzumacija šake brusnice značajno utiče na poboljšanje pamćenja ispitanika kada su u pitanju svakodnevni događaji (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi do mozak (perfuzija mozga).

Brusnica se može konzumirati u sušenom obliku, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi poklopljeno do 15 minuta, a zatim se procijedi i pije do tri puta dnevno. Kada je sok u pitanju, dvije čaše nezaslađenog soka od brusnice dnevno su dovoljne za prevenciju. Brusnica se ne preporučuje osobama koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top