ZDRAVLJE

Brojite korake? Evo koliko koraka dnevno je zdravo napraviti, po istraživanjimaMožda ste čuli da hodanje 10.000 koraka dnevno može dovesti do zdravijeg života, ali taj magični broj možda nije tako precizan kao što se nekada smatralo. Ideja o 10.000 koraka, koja potječe iz Japana 1960-ih godina, nije stvorena na naučnoj osnovi, već za marketinške svrhe. Međutim, nedavno istraživanje koje je vodio Univerzitet u Granadi (UGR) u Španiji otkriva da se rizik od prerane smrti može značajno smanjiti hodanjem samo 8.000 koraka dnevno. Studija, objavljena 10. oktobra 2023. u Journal of the American College of Cardiology, pokazuje da hodanje 8.000 koraka dnevno povećava zdravlje i dugovječnost.

Iako su 10.000 koraka dugo bili popularna ciljna brojka za bolje zdravlje, novo istraživanje nudi temeljniji pristup ciljevima u broju koraka. Ovi nalazi izazivaju dugo utemeljeno vjerovanje i pružaju realniji cilj za unapređenje zdravlja. Istraživači su proveli sustavni pregled i meta-analizu podataka iz dvanaest međunarodnih studija s više od 110.000 sudionika i utvrdili da se zdravstvene prednosti mogu postići s manje koraka od tradicionalne ciljane brojke od 10.000 koraka, piše eatingwell.com.

Otkrili su da čak i 2.600 do 2.800 koraka dnevno smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i povećavaju dugovječnost, pri čemu se te prednosti postupno povećavaju do oko 8.800 koraka dnevno. Prema glavnom autoru studije, Franciscu B. Ortegi, profesoru na Odjelu za tjelesno vaspitanje i sport UGR-a: “Što više koraka napravite, to bolje. Nije utvrđen pretjeran broj koraka koji bi bio štetan za zdravlje. Dostizanje 7.000 do 9.000 koraka dnevno je razuman zdravstveni cilj za većinu ljudi.”

Brže hodanje može donijeti dodatne zdravstvene prednosti u usporedbi s sporim hodanjem. Posebno u pogledu smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, prednosti su bile najvidljivije kod oko 7.000 koraka. Osim toga, studija ističe da nema značajne razlike u rezultatima temeljenim na spolu i da način na koji brojite korake – bilo putem pametnog sata, uređaja za praćenje aktivnosti ili pametnog telefona – ne utječe na ciljnu brojku koraka. Utvrdili su da je 8.000 koraka djelotvorno za postizanje prednosti, bez obzira na način brojenja.

Iako su 3.000 do 8.000 koraka pružili značajne zdravstvene prednosti, istraživanje ne sugerira zaustavljanje na tome. Utvrdili su da više koraka, čak i do 16.000 dnevno, ne predstavlja rizik za zdravlje i može ponuditi dodatne prednosti u usporedbi s hodanjem samo 7.000 do 9.000 koraka. Količina dnevnih koraka koju ciljate također može varirati s dobi, pri čemu mlađe osobe obično postavljaju više ciljeve.

Ovi lako mjerljivi ciljevi koraka nude praktičan i realan pristup poboljšanju zdravlja, potičući male, ostvarive ciljeve koji mogu postupno povećati broj koraka koje dnevno napravite. Ako vam cilj od 8.000 koraka izgleda prezahtjevan, zapamtite da se to radi o kumulativnom broju koraka tijekom dana. Možete polako raditi na tome dodajući 5 do 10 minuta šetnje tijekom dana kako biste postigli svoje ciljeve. Počnite polako i zapamtite da su čak i 3.000 koraka povezana sa značajnim zdravstvenim prednostima.

Kako zaključuju autori studije: “Važnost našeg istraživanja leži u pružanju jednostavnih i konkretnih ciljeva dnevnog broja koraka koje pojedinci lako mogu mjeriti pomoću svojih pametnih telefona, pametnih satova ili narukvica, doprinoseći poboljšanju zdravlja i općeg blagostanja.”

Konačni zaključak Novo istraživanje Univerziteta u Granadi opovrgava dugo prihvaćeni cilj od 10.000 koraka. Umjesto toga, sugerira se da je realniji cilj od 3.000 do 8.000 koraka dnevno učinkovit za bolje zdravlje i dugovječnost. Istraživači ističu da, iako nisu pronašli negativne učinke hodanja više koraka, 7.000 do 9.000 koraka može biti razuman i ostvariv cilj za većinu ljudi. Studija također zaključuje da je brzina hodanja ključna za povećanje zdravstvenih prednosti, posebno za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Bez obzira na način praćenja ili spol, hodanje oko 8.000 koraka dnevno može biti praktičan i učinkovit način za poboljšanje vašeg zdravlja i blagostanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top