U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoje zvanični podaci o broju službenih vozila u vlasništvu ministarstava, službi, javnih preduzeća i institucija na svim nivoima vlasti.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) došla je do podataka da broj službenih vozila u našoj zemlji prelazi cifru od 12 hiljada, s tim da se, kako su objasnili iz BIRN-a, taj broj odnosi samo na one podatke iz tendera, odnosno tenderskih dokumentacija za registraciju ili servis vozila.

Informacije o broju službenih vozila u Federaciji BiH je kroz zastupnička pitanja, u više navrata, tražio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović. Nakon što ih nije dobio, odlučio je da u proceduru uputi zakon o korištenju službenih vozila, o čemu je govorio u programu TVSA.

Ja sam silom prilika bio doveden u situaciju da moram skupljati informacije koliko toga ima i došao sam do 3.610 službenih vozila na nivou FBiH u organima uprave i javnim preduzećima u većinski državnom vlasništvu. Veći dio tih vozila jesu u preduzećima, posebno Telecom, Željeznice, Pošte, ali dobar dio, 1.200, 1.300 otprilike, u organima su uprave. U institucijama je 1.300 službenih vozila.

Treba podsjetiti da je u februaru ove godine, na osnovu tadašnjih Arapovićevih tvrdnji o broju službenih vozila, Istinomjer analizirao podatke do kojih je došao BIRN BiH, pa je broj službenih vozila u FBiH, prema njihovim podacima, tada iznosio preko dvije i po hiljade.

Arapović je za Istinomjer rekao da, nakon pet urgencija od februara ove godine, nije dobio odgovore iz Vlade FBiH o broju službenih automobila, već da je njegov zahtjev proslijeđen svim organima uprave i javnim kompanijama na nivou FBiH. Podsjetio je i da je 30. marta Zastupnički dom FBiH donio zaključak kojim se Vlada FBiH „zadužuje da dopuni postojeću ili donese posebnu uredbu ili pravilnik o vizuelnom označavanju službenih vozila“, te da „uspostavi jedinstveni registar službenih vozila”.

Nekoliko mjeseci sam dobijao pojedinačne odgovore institucija i sabirao podatke o službenim vozilima. Zaprimio sam 101 odgovor (ili oko 80% od ukupnog broja institucija/kompanija), putem kojih sam došao do zbirnog podatka od 3.610 službenih vozila.

Adis Arapović, 17.11.2021.

Također, Arapović nam je dostavio i tabelarni prikaz broja službenih vozila, kao i onih institucija i kompanija u vlasništvu FBiH koje mu nisu priložilw tražene podatke. Prema podacima do kojih je Arapović došao, najviše službenih vozila posjeduju dva preduzeća u vlasništvu FBiH, i to Elektroprivreda BiH (734) i BH Telecom Sarajevo (717). Od ministarstva u okviru Vlade FBiH, najveći broj vozila je u posjedu Ministarstva unutrašnjih poslova. Također, Služba za zajedničke poslove FBiH posjeduje 21 službeni automobil.

Pojašnjavajući razliku u broju službenih vozila u FBiH u BIRN-ovoj bazi u odnosu na podatke do kojih je došao Arapović, urednik BIRN-a Semir Mujkić kazao nam je da se razlika u podacima javlja zbog različite metodologije i evidentiranja. Kako nam je pojasnio, BIRN BiH koristi podatke iz tendera, odnosno tenderskih dokumentacija za registraciju ili servis vozila u kojima institucije i javne kompanije navedu jako detaljne podatke.

Mi u BiH i dalje imamo problem da institucije nigdje ne objavljuju javno koja vozila posjeduju. To bi bio jedini način da poredimo podatke. Podaci iz baze su tačni, jer su zasnovani na zvaničnim podacima upravo tih institucija. Jedina razlika se javlja zbog različite metodologije i evidentiranja.

Semir Mujkić, 18.11.2021.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…