Iako u posljednjih nekoliko dana broj novozaraženih koronavirusom na području Tuzlanskog kantona lagano opada i dalje je zabrinjavajuća situacija kada se govori o broju smrtnih slučajeva koji je i dalje izrazito visok. Iako je Vlada Federacije BiH odustala od uvođenja VTP pravila od 20. decembra, tu mogućnost je prebacila na Kantone, čiji krizni štabovi i ministarstva zdrastva će postupati u skladu sa procjenom epidemiološke situacije.

Kada se uzmu u obzir svi parametri i podaci, još se ne može govoriti o smirivanju epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona. Protekle sedmice je zabilježeno 46 smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa. Na bolničkom liječenju je 146 osoba. Preporučene mjere i dalje ne daju rezultate.

„Uvijek je problem u primjeni mjera, dakle u njihovom poštivanju. Stepen primjene nije na zadovoljavajućem nivou i rezultat toga i jeste ovakva epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona“, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Uz sve i nizak procenat vakcinacije doprinosi pogoršanju ionako loše epidemiološke situacije. Kada je u pitanju uvođenje VTP pravila i prebacivanja nadležnosti na kantone, ministar zdravstva najmnogoljudnijeg kantona smatra da je zbog efektivnosti i provođenja ovo pravilo ipak trebalo biti doneseno na federalnom nivou.

„ Postavlja se pitanje svrsishodnosti takve mjere na jednom lokalnom ograničenom području. Mi smo u određenoj mjeri već na području Tuzlanskog kantona implemntirali takvu mjeru u ugostiteljskim objektima u najkritičnijem vremenskom periodu“, smatra ministar Jurić.

Nedavno je u tuzlanskom Domu zdravlja, u skladu sa preporukama sa federalnog nivoa, počela i vakcinacija djece starije od 12 godina protiv koronavirusa.

„Primarno su to djeca koja imaju neke teže dijagnoze, odnosno djeca koja bi mogla imati težu kliničku sliku ukoliko obole od Covid-a 19, a naravno vakcina je dostupna i za ostalu djecu koja su zdrava“, pojašnjava dr. Džana Atlić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Tuzla.

Zdravstveni radnici još jednom su naglasili važnost vakcinacije koja sprečava najteži ishod, a to najbolje ilustruje i trideset osoba iz Tuzle sa simptomima koronavirusa, koje zahvaljujući vakcinaciji imaju izuzetno blagu kliničku sliku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…