Snažno vjerujem u otpornost BiH, njenih institucija i građana, kazao je Field

Lider SNSD-a Milorad Dodik svakodnevno najavljuje da će vratiti nadležnosti entitetu RS, odnosno da će povući ljude iz RS-a koji su u Oružanim snagama BiH, Upravi za indirektno oporezivanje, Sudu i Tužilaštvu BiH… Najavljuje Dodik i osnivanje svoje vojske, carinske službe… Predstavnici međunarodne zajednice, kao i domaći zvaničnici, ovakve najave su ocijenili udarom, pa čak i cijepanjem BiH.

Povodom najveće političke krize sa kojom se suočava BiH od prestanka rata naovamo, razgovarali smo sa britanskim ambasadorom u našoj zemlji Matthewom Fieldom.

Da li je Christian Schmidt žrtvovan na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, jer je OHR u potpunosti izostavljen iz teksta usvojene rezolucije?

– Produžetak mandata EUFOR-a je dobra vijest za sve u BiH, s obzirom na njegovu važnu ulogu u zaštiti sigurnog i bezbjednog okruženja.

Ujedinjeno Kraljevstvo je svo vrijeme bilo u bliskom kontaktu sa visokim predstavnikom Schmidtom. Iako nam je žao što je visoki predstavnik bio spriječen da lično predstavi svoj izvještaj, generalni sekretar UN-a ga je svima dostavio, i on je bio veoma jasan u ocjeni trenutne situacije u BiH i rizika koje predstavljaju bilo koji pokušaji podrivanja državnih institucija. Ujedinjeno Kraljevstvo je dalo jasnu podršku visokom predstavniku i njegovom Uredu, te navelo razloge za potrebu kolektivnog odgovora svih onih prijatelja BiH koji žele da vide stabilnu i prosperitetnu budućnost zemlje.

Zajedno sa drugim ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ja sam javno pozdravio fokus visokog predstavnika na pitanja državne i vojne imovine. Ozbiljna saradnja svih političkih aktera je sada potrebna kako bi se pronašlo rješenje u interesu BiH i njenih entiteta.

Nakon ove sjednice Milorad Dodik, ali i drugi političari iz RS-a su pojačali omalovažavanje visokog predstavnika.

Koliko je njegova uloga u BiH zaista oslabljena nakon dešavanja na sjednici VSUN-a?

– Prošlosedmična sjednica Vijeća sigurnosti UN-a ni na koji način nije oslabila poziciju visokog predstavnika, pravno ili politički. Upravo suprotno, podvukla je čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva i partnera istomišljenika, njemu i njegovoj ulozi. Fokus razgovora na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a je bio jasna i prisutna opasnost od politika koje predstavlja Milorad Dodik i predstavnici RS. U riječima našeg predstavnika: „Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti, stabilnosti, demokratiji, prosperitetu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Podržavamo građane Bosne i Hercegovine i njihove nade za mirnu i svijetlu budućnost.“
Ko može zaustaviti Milorada Dodika u namjera da, kako on kaže, “vrati nadležnosti” RS-u, odnosno da povuče RS iz Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i drugih institucija i uspostavi svoju vojsku, carinu, agenciju za lijekove…?

– Ne postoji zakonski put za jednostrano povlačenje iz ovih državnih institucija, što je direktan pokušaj poništavanja do danas ostvarenog napretka. Ujedinjeno Kraljevstvo ovo smatra namjernim i opasnim pokušajem da se odvrati pažnja sa neuspjeha u poboljšanju životnih standarda i borbe protiv korupcije. Ovo djelovanje nije u interesu građana ove zemlje.

Može li BiH preživjeti ovaj Dodikov udar?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…