Britanska kompanija Adriatic Metals najavila je ulaganja od 250 miliona dolara u sljedećih godinu i po dana u modernizaciju rudnika kod Vareša u središnjoj Bosni, koji su se pokazali bogatim nalazištima olova, cinka, bakra i barita, ali i plemenitih metala zlata i srebra.

Kako je saopšteno nakon susreta premijera Federacije BiH Fadila Novalića s izaslanstvom kompanije Adriatic Metals, na čelu sa šefom korporativnih poslova Dominicom Robertsom, predstavljeni su ambiciozni planovi koji predstavljaju ranije početi nastavak ulaganja, piše Vecernji.ba.

Dosad uložili više od 100 miliona dolara

Britanska kompanija već nekoliko godina provodi probna iskapanja na području oko rudarskog grada Vareša. Rezultati s rudokopa na lokalitetima Veovača i Rupice pokazali su se iznimno ohrabrujućim budući da su pronađene značajne količine olova, cinka, bakra, barita, zlata i srebra. Do sada je Adriatic Metals putem svoje podružnice u BiH Eastern Mining u rudnike u Varešu uložio više od 100 miliona dolara

Premijer Federacije BiH je kazao:  “Podržavamo ovaj značajan projekt kompanije, koji uz sve pozitivne ekonomske učinke nudi i novu perspektivu ne samo za građane Vareša već i cijele Zeničko-dobojske županije i Federacije BiH”, rekao je premijer Novalić.

Projekt Vareš, prema objašnjenju iz kompanije Eastern Mining, sastoji se od dva istražna lokaliteta, Veovača i Rupice, na kojima su ranije eksploatirani olovo, cink i barit. Pogon je prestao s radom prije početka ratnih djelovanja, početkom 1990-ih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…