Stiv Verze (Steve, 47) iz Velike Britanije prvi je pacijent na svijetu kome je ugrađeno 3D štampano oko, saopćeno je iz očne bolnice “Moorfields” u Londonu. Verze inženjer iz Haknija u istočnom Londonu, dobio je lijevo oko čiju probu za veličinu je imao ranije ovog mjeseca.

Iz bolnice „Moorfields“ saopćili su da je 3D protetika prvo potpuno digitalno protetsko oko stvoreno za pacijenta i realnije je od drugih alternativa. Dizajnirano je da ima jasniju definiciju i stvarnu dubinu do zjenice. Ostale protetske oči se sastoje od šarenice ručno oslikane na disku koji se zatim ugrađuje u očnu duplju.

Međutim, dodali su iz bolnice, njihov dizajn sprečava da svjetlost prođe u „punu dubinu“ oka.

Osim što izgleda realističnije, procedura se smatra manje invazivnom. Postavljanje tradicionalne protetike zahtjeva da se iz očne duplje uzme kalup, dok se u 3D protetičkom razvoju očne duplje ona skenira digitalno da bi se stvorila detaljna slika.

Verzeovo funkcionalno oko je, također, skenirano kako bi se obezbijedilo da oba oka izgledaju isto. 3D slika je zatim poslata u Njemačku na štampanje prije nego što je poslata nazad u Veliku Britaniju, gdje ju je završio i polirao okularista iz očne bolnice „Moorfields“.

– Trebala mi je protetika od svoje 20. godine. Kada izađem iz kuće, često sam zanao da bacim pogled u ogledalo i nije mi se dopalo ono što sam video. Ovo novo oko izgleda fantastično i, kao zasnovano na tehnologiji 3D digitalne štampe, bit će samo bolje i bolje – rekao je Verze.

Očna bolnica „Moorfields“ kaže da 3D štampanje ima potencijal da „prepolovi“ vrijeme potrebno za razvoj protetskog oka, sa šest sedmica na oko dvije ili tri. Portparol bolnice rekao je za CNN da će uskoro početi kliničko ispitivanje koje uključuje više pacijenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…