MAGAZIN

Bregoviću nije dopušteno da svira u Moldaviji: Jesu li krivi proruski stavovi?– Taj 73-godišnjak je 2014. javno pozdravio protivpravnu aneksiju Krima i godinu dana kasnije tamo održao koncert, piše Tagescajtung

U saopštenju granične policije kao razlog je navedena „analiza rizika“ na osnovu obavještajnih podataka. Bregović je na društvenim mrežama naveo da je razočaran, da je imao turneje po cijeloj Evropi kao i da nigdje do sada i ni s kim nije imao problema.

– Ali očigledno Republika Moldavija ima problem sa Bregovićem. Prema navodima moldavskog ministra unutrašnjih poslova Adrijana Efrosa, Kišinjev je još prošle godine odredio zabranu ulaska Bregoviću zbog njegovih proruskih stavova, navodi list, prenosi DW.

– Taj 73-godišnjak je 2014. javno pozdravio protivpravnu aneksiju Krima i godinu dana kasnije tamo održao koncert. Gaji otvorene simpatije i za agresiju Rusije na Ukrajinu. Takvi stavovi su vjerovatno razlog što Bregović ima zabranu nastupa ne samo u Ukrajini, već i u Poljskoj, piše Tagescajtung.

List navodi da je srpski šef diplomatije Ivica Dačić zatražio zvanično objašnjenje, navodeći da odluka Kišinjeva ne odgovara tradicionalno dobrim odnosima dvije zemlje.

– Ovo nije prvi put da se Moldavija putem zabrana ulaska štiti od neželjenih gostiju. Prošlog februara je navijačima beogradskog Partizana zabranjeno da prisustvuju utakmici njihovog kluba protiv Šerifa iz Tiraspolja. Meč je odigran pred praznim tribinama u Kišinjevu, piše Tagescajtung. ​

Podsjeća se da je tada predsjednica Moldavije Maja Sandu optužila Rusiju da planira puč u Moldaviji, navodno uz pomoć državljana Srbije, Crne Gore i Bjelorusije.

​Tagescajtung citira iz ruskog lista Kosmomolskaja pravda koji izlazi i u Moldaviji: „To je, dakle, pravac evropskog razvoja: Evropa ide na Bregovićeve koncerte, a Moldavija ih gleda na internetu. Svaki građanin treba da razmisli prije nego što se okrene protiv Partije akcije i solidarnosti, to jeste prije nego što kaže nešto što ne odgovara stranci ili predsjednici. Možda u tom slučaju neće više moći da posjete u Moldaviju ili da se vrate u svoju domovinu“, piše taj list.

U tekstu Tagescajtunga se dodaje da „Rumunija ima manje straha od Gorana Bregovića. U oktobru bi trebalo da nastupi na jednom festivalu u toj članici EU. Priredba se finansira sredstvima iz Brisela“.

Izvještaj o ovom događaju objavio je i Berliner cajtung. Piše da je „moldavska granična policija navela da su organizatori festivala prije dolaska muzičara bili informisani o zabrani koja je na snazi od prošle godine“, piše list.

Taj list podsjeća da je Bregović svojevremeno izjavio da mu je svejedno hoće li se naći na meti sankcija jer je svirao na Krimu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top