Naomi Druškić (23) mlada je bh. pijanistica i umjetnica. Svoje muzičko obrazovanje počela sa šest godina u Osnovnoj muzičkoj i baletnoj školi „Novo Sarajevo“. Kao najmlađi takmičar osvojila je prvu nagradu na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike FBiH u Livnu 2006. u kategoriji klavir četveroručno. A, 13. marta 2007., sa svojih osam godina održala je svoj prvi solistički koncert u Domu armije FBiH.

Rikardo Druškić (31) je Naomin stariji brat i poznati bh. umjetnik i slikar. Njegovo zanimanje za umjetnost počelo je tokom srednjoškolskih godina s glavnim fokusom na ilustraciju i digitalnu umjetnost. Rikardo koristi kombinaciju umjetničkih tehnika kao što su slikanje, crtanje i digitalna umjetnost. Njegovi radovi izlagani su, kako samostalno, tako i na kolektivnim izložbama u mnogim umjetničkim galerijama i javnim prostorima u svijetu kao što su Sarajevo, Mostar, New York, Miami, Los Angeles, Dubai, Tajvan, Berlin, Bruxelles i Beč. Svestrani Rikardo bio je jedan od finalista u Art Revolution takmičenja „Taipei“ 2014. Također, bio je jedan od glavnih sudionika prvog Festivala ulične umjetnosti (FUU) u Sarajevu, tokom kojeg je svoj stvaralački rad prenio u javni prostor. Nakon toga se udružio s važnom inicijativom ulične umjetnosti za Mostar Street Art Festival. Godine 2016., pozvan je da naslika mural unutar Sarajevskog pozorišta mladih, čime je proširio svoje polje interesa u svijet javne umjetnosti.

Ovoga puta samo za „Azru“, brat i sestra Druškić govore o svojim putevima u umjetnosti i plemenitim profesijama kojima se bave. A je li sav taj talent povezan s genetikom, u razgovoru nam je otkrio Rikardo.

– Naši su roditelji ljudi osebujnog karaktera. Oni nisu umjetnici, ali posjeduju temperamentalno-karakterne osobine koje mislim da treba imati svaki umjetnik. Oni imaju sposobnost da razmišljaju sopstvenom glavom, nevezano za društvenu dinamiku kojoj pripadaju. To ih čini nesvakidašnjim, a iz te nesvakidašnjosti proizašli smo Naomi i ja – priznao je mladi umjetnik.

Naomi i Rikardo se rado prisjećaju trenutka kada je sve krenulo i kako je nastavilo. Kako kažu, imali su potpunu slobodu izbora, a posebne stvari u njihovim umjetnostima su im privukle pažnju.

– Moj prvi susret s klavirom bio je na jednoj probi za baletni nastup, prišla sam djevojkama koje su svirale klavir, tu sam istraživala i svirala, zaljubila se. Već nakon nastupa rekla sam mami da želim naučiti svirati klavir, što je ona podržala, kao i sve do tada – kazala nam je Naomi.

Rikardovi prvi dodiri s umjetnošću desili su se u srednjoj školi.

– Teško je sada sjetiti se impulsa koji su me kreiranju privukli, ali mogu, koristeći se logikom, doći do nekih odgovora. Školski sistem je za moje biće uvijek bio represivan, te stoga mislim da mi je umjetnost pružala jednu vrstu slobode da budem to što jesam, a da ne budem zbog toga osuđivan. Ona, umjetnost, imala je veliku ulogu u mom procesu individuacije.

Naomin karijerni put odredio je klavir. Prelijepi instrument koji svojim kapacitetima može zamijeniti kompletan orkestar. Na pitanje kako ju je privukao klavir, Naomi se vrlo jasno prisjeća prvih susreta s klavirom.

– Privukla me lakoća s kojom se proizvodi zvuk, muzika, što nije slučaj s drugim instrumentima, naprimjer flautom. Kod flaute morate naučiti prvo na koji način da proizvedete ton, potom tehnike disanja itd. Dok za klavir sjednete, pritisnete tipku i imate ton. Prvenstveno me to privuklo, jer sam s lakoćom proizvodila tonove, muziku, imala sam slobodu stvaranja. Poslije, kroz školovanje, zaljubila sam se u načine na koje možete proizvesti isti ton. Zaljubila sam se u kompleksnost muzike, kontrolu zvuka, te kako jedan ton različitim dodirom na različite načine možete postići, zatim fraze, pa cjelina djela i tako ukrug. U svemu tome, najviše me privlačilo stvaranje, od malena bih nešto svoje svirala, igrala se, istraživala. Bilo mi je zanimljivije od vježbanja nekog djela, pogotovo dok sam bila mlada, kasnije sam zavoljela i vježbanje, istraživanje načina izvođenja, i doprinos nečeg individualnog u djelu koje je mnogo puta odsvirano.

Naomi se, uz muziku, okušala i u glumi. Dobila je glavnu ulogu u filmu holivudske produkcije „Playing with Beethoven“ američke rediteljice Jenn Page. Premijerno, film je prikazan 26. novembra 2021. godine u SAD-u. Riječ je o prvoj filmskoj ulozi dvadesetogodišnje pijanistice, koja iza sebe ima niz nagrada s međunarodnih i domaćih takmičenja.

– Uloga koju sam imala bila je vrlo slična meni, tako da sam se osjećala slobodno, nije bila zahtjevna, iako bih voljela jednog dana imati priliku da glumim kompleksnije uloge. Trenutno studiram kompoziciju, to je nešto čemu želim da se posvetim i da dodatno istražujem i učim, nešto gdje mogu dvije ljubavi da spojim, da komponujem za filmove, serije, predstave, ali i nezavisne kompozicije – kazala je pijanistica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…