BIH

Božo Kovačević: Ako se lideri Srba odluče za novi rat, biće suočeni s novim porazomZa sadašnju situaciju u BiH je optužio zapadne države.

Božo Kovačević, bivši hrvatski ambasador u Rusiji, u Novom Danu N1 televizije komentirao je nestabilnosti na Balkanu, proteste u Crnoj Gori, barikade i pucnjavu na Kosovu, te jučerašnju proslavu neustavnog dana bh. entiteta Republike Srpske. Tvrdi da jučerašnja proslava u Istočnom Sarajevu i općenita situacija u BiH trebaju zabrinjavati.

“Jučerašnja zbivanja daju razloga za ozbiljnu zabrinutost. Očito da ne postoji konsenzus među stalnim članicama Vijeća sigurnosti o tome kako dalje upravljati Bosnom i Hercegovinom. To vjerovatno znači da će se ubuduće Zapad (EU i SAD) morati organizirati i osposobiti da sam pokuša uticati na zbivanja u BiH”, kazao je.

“Buduća rješenja za BiH trebaju se tražiti u jednostranom nametanju zapadnih rješenja i postizanju toga da se strane u BiH usuglase s tim rješenjima. Ponašanje Milorada Dodika jasno daje do znanja da ne postoje preduslovi za prihvaćanje zapadnih rješenja”, dodao je Kovačević.

Za sadašnju situaciju u BiH je optužio zapadne države.

“Sadašnje stanje u BiH je posljedica izostanka odgovarajućeg koordiniranog angažmana Zapada. To je ponajprije iskoristila Rusija, a na svoj način i Turska. Ako se nastavi takav trend razvoja, doći će do produbljavanja krize, možda čak i do oružanih sukoba”, ističe bivši ambasador.

Tvrdi da je problem puno širi od područja BiH, s obzirom na to da su problemi prisutni i na Kosovu i u Crnoj Gori.

“Očito da je riječ o koordiniranom pokušaju destabilizacije onih država na čijem području Srbija i Rusija žele ostvariti veći uticaj. Sve se to moglo predvidjeti već ranije i sve se moglo prevenirati”, uvjeren je.

Kovačević smatra da Zapad mora prevenirati daljnje negativne trendove. Odluku o davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini percipira kao pozitivnu, ali naglašava da postoje brojne proturječnosti.

“Pozitivna je jer to podrazumijeva veći angažman EU. Sve je to izgledalo nevjerovatno idilično, no jučer se pokazalo da Dodik ne misli ozbiljno”, rekao je.

Postoji ruski uticaj u BiH

“Jučerašnja zbivanja u Istočnom Sarajevu ne treba gledati kao izolirani incident. To je jučer izgledalo kao provedba u djelo neke šire zamišljene strategije. Dačić je jučer učestvovao u toj paradi, a prije nekoliko dana je bio u Zagrebu. To je ponašanje koje ukazuje na proturječna stajališta u vanjskoj politici koja nije moguće pomiriti”, nastavlja Kovačević.

Osvrnuo se i na uticaj Rusije u BiH.

“Očito da taj uticaj postoji, možda ne kao direktno upravljanje, ali očito je riječ o tome da Vučić, a posebno Dodik, i dalje misle da bi Rusija mogla pobijediti u ratu u Ukrajini i da bi onda Srbija i Republika Srpska mogle profitirati na temelju posljedica takve pobjede”, naglasio je.

“Očekuju da bi uticaj Zapada na Balkanu mogao biti smanjen ako Rusija pobjedi u Ukrajini. To znači da bi ruski uticaj na Balkanu mogao biti povećan i da bi se mogle ostvariti neke od teritorijalnih aspiracija jer iza ideologije srpskoga svijeta ne stoji ništa drugo nego teritorijalne aspiracije, odnosno nepriznavanje postojećih međunarodno priznatih granica. Iz toga proističe glavna opasnost za mir u Evropi”, tvrdi Kovačević.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top