Čuveni minhenski božićni market je otkazan drugu godinu zaredom zbog novog vala širenja korona virusa i broja novozaraženih.

Informaciju je potvrdio gradonačelnik Dieter Reiter, koji je kazao kako nije imao izbora nego da otkaže događaj, koji obično privuče i do tri miliona posjetitelja.

“Danas imam lošu vijest za sve stanovnike Minhena, pogotovo vlasnike štandova. Ali dramatična situacija na našim klinikama i eksponencijalni rast broja zaraženih ne ostavlja mi drugi izbor. Minhenski božićni market se nažalost ne može održati ove godine”, kazao je Dieter.

Sa središtem na Marienplatzu, u srcu glavnog grada Bavarske, tradicionalni market nastao u 14. stoljeću obično se održavao od kraja novembra do Božića, a zatim bi se opet otvorio 27. decembra do konačnog zatvaranja 9. januara.

Njemačka je zabilježila preko 50 hiljada dnevnih slučajeva korona virusa prvi put od početka pandemije, dok je Bavarska najpogođenija regija sa sedmodnevnom incidencom of 554,2 na 100 hiljada stanovnika, prema podacima Robert Koch Instituta.

“Sve drugo (osim otkazivanja) bilo bi neopravdano povećanje rizika od infekcije i također bi poslalo pogrešan signal. Posebno za sve uposlenike u našim klinikama, koji rade na maksimumu. Sada je potrebno izbjegavati velika okupljanja ljudi koliko god je to moguće”, dodao je Dieter.

Njemačka je poznata po božićnim marketima – nirnberškom Christkindlesmarktu, berlinskom Gendarmenmarktu i štutgartskom festivalu ali i minhenskom. Oko 2,500 ovakvih događaja se održi širom zemlje svake godine, što donese između tri i pet milijardi eura prihoda.

Iako je Minhen prva veliki njemački grad koji je otkazao božićni market ove godine, bez sumnje će se postavlja pitanje o vjerovatnosti dodržavanja marketa u drugim gradovima. Ranije ovog mjeseca potvrđeno je da se market u berlinskom Charlottenburgu neće održati, dok je grad Dortmund već otkazao svoju ceremoniju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…