Prolazeći kroz program imunizacije djece kojom dobivaju zaštitu protiv zaraznih bolesti u Federaciji BiH, ono što nam je potrebno jeste visoki obuhvat, tačnije da je 90-95 posto djece pokriveno vakcinama. Međutim, u ovom momentu to nije slučaj zbog toga što, primjera radi, u Kantonu Sarajevo procenat obuhvata određenim dozama određenih dobnih skupina je pao na 30 i 40 posto, što je veoma opasno.

To je vrlo rizična situacija upravo za izbijanje epidemije zaraznih bolesti, kazuje za Oslobođenje specijalista pedijatar dr. Amra Junuzović-Kaljić, predsjedavajuća Savjetodavnog tijela za imunizaciju u FBiH, upozoravajući da je uticaj na pad imunizacije imala pandemija Covid-19.

Podsjetivši da je u prošloj godini kretanje bilo reducirano, naša sagovornica naglašava da imunizacijski program niti jednog momenta nije prestao. Naša su novorođenčad vakcinisana. Sve je prilagođeno epidemiološkim mjerama, naša djeca dolaze na vakcinalne punktove u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, dobivaju termin u dogovoru sa roditeljima, pridržavajući se epidemioloških mjera i zdrava djeca se vakcinišu.

– Ono što je veliki problem je činjenica tih propuštenih doza, djece koja nisu obuhvaćena imunizacijom ima mnogo. I to je jedna grupacija osjetljive djece koja u svakom trenutku može da dovede do izbijanja epidemije bilo koje od zaraznih bolesti. One su sve teške i nose vrlo velike rizike po dječije zdravlje, upozorava dr. Junuzović-Kaljić.

Na upit da li je posljednjih mjeseci bilo slučajeva dolaska djece oboljele od zaraznih bolesti, djece koju su zabrinuti roditelji dovodili kod ljekara, dr. Junuzović-Kaljić odgovara kako, na sreću, nisu imali nijednu od ovih vakcinom preventabilnih bolesti.

– Ali bude sporadično, izbijaju nam bolesti kao što je jedan oblik velikog kašlja kod djece. Dešava nam se, ne govorimo samo o zadnjem periodu, naravno kod nevakcinisanih, da nam djeca obole od velikog kašlja. To je strašna bolest, kašljati tri mjeseca, odnosno nekoliko sedmica imati akutni kašalj. Dijete se zakašlje, izgubi dah, treba čekati kako će prodisati, a to je prestrašan doživljaj za svakog roditelja, ne računajući komplikacije koje mogu da budu na plućima i sve ostalo, objašnjava pedijatrica Junuzović-Kaljić, dodajući kako još pamtimo od prije nekoliko godina epidemiju parotitisa, zaušnjaka, koja je zahvatila školsku djecu i omladinu.

Na primjer, parotitis nosi komplikacije kao što su gluhoća, sterilitet itd.

– Ne treba naglašavati koliko su važne vakcine protiv rubeole, posebno za žensku djecu. To su osobe koje će sutra rađati. Obolijevanje od rubeole u trudnoći završava ili najlošijim ishodom trudnoće ili teškim malformacijama ploda, upozorava pedijatrica.

Zarazne bolesti su uvijek prijetnja, a vakcine su veoma važne za one koje su preventabilne. To je grupa bolesti protiv kojih se vakcinišu djeca. U našem imunizacijskom programu se nalazi 10 antigena protiv 10 zaraznih bolesti. Naravno, to su vrlo opasne zarazne bolesti koje izazivaju brojne komplikacije. Pored toga što vode oštećenju zdravlja, komplikacije mogu da završe i fatalnim ishodima.

– Nama je u svježem pamćenju 2019. epidemija morbila, kada je u Kantonu Sarajevo oboljelo hiljadu djece, a širom Federacije BiH znatno više. Morbili ili krzamak ili ospice je visokokontagiozna bolest koja može imati teže kliničke slike. Tada smo iz te grupe oboljele djece imali 200 hospitalizacija, to su bili komplikovani slučajevi, naglašava Junuzović-Kaljić.

Veoma je bitno kroz program vakcinacije zaštititi djecu u periodu kada su najosjetljivija, zato vakcinacija počinje u prva 24 sata po rođenju, kada novorođenčad dobivaju BCG vakcinu, vakcinu protiv tuberkuloze i prvu dozu hepatitisa B, a imunizacijski program koji je obavezan se zasniva na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Taj program se nastavlja po rasporedu na način da se djeca vakcinišu protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, bolesti koju izaziva Haemophilus influenzae, morbili, rubeola i parotitis. U predškolskom programu djeca dobivaju i primoimunizaciju, dobivaju revakcine, odnosno druge doze koje pojačavaju njihov imunitet, a zatim kroz školski period dobivaju također u završnim razredima osnovne i srednje škole odgovarajuće revakcine.

Dječije zarazne bolesti mogu biti opasne i kada se prenose na starije osobe. Mnogo je takvih slučajeva. Pedijatrica objašnjava da vakcinom dijete štiti svoju trudnu majku kod kuće. Dijete koje ide u vrtić i školsko dijete koje je vakcinisano ne može ni da prenese bolesti na taj način, te vakcine štite grupu stanovništva kao što su, primjera radi, trudnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…