Sud Bosne i Hercegovine je, na zahtjev državnog tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću.

Pritvor za njega je zatražen iz straha od bjekstva i da bi mogao manipulisati dokazima jer je to, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, već radio te opstruirao istragu.

Njegov advokat Mirsad Crnovršanin je negirao bilo kakve opstrukcije navodeći da odavno aktivno sarađuju s Tužilaštvom BiH.

Također je naglasio da bi pritvaranje Uzunovića značilo višemilionsku štetu za Bosnalijek s obzirom na to da je on jedini ovlašteni potpisnik akata koji su nužni kako bi se nastavilo poslovanje firme.

Umjesto pritvora je predložio mjeru zabrane napuštanja BiH, osim ukoliko je to potrebno kako bi bio sklopljen neki posao Bosnalijeka u inostranstvu.

Milioni na računima Uzunovićeve žene, djece, oca, punca i prijatelja.

Presudi je prethodilo ročište na kojem je tužiteljica Enisa Adrović predstavila tvrdnje za sumnju na krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i sklapanja štetnog ugovora, a za koja Tužilaštvo vjeruje da je počinio Nedim Uzunović u vrijeme dok je bio direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, kao i u periodu dok je bio prvi čovjek kompanije.

Navela je da kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičenih, a da se sve može podijeliti u dva dijela. Jedan dio se odnosi na prisvajanje protivpravne imovinske koristi, a drugi dio na nezakonitu privatizaciju Bosnalijeka i prodaju dionica firme.

Naime, kako ona ističe, Uzunović je osnovao dvije velike kriminalne grupe. Prva obuhvata Uzunovića i njegovu porodicu i prijatelje, a druga Uzunovića i njegove poslovne partnere u svijetu i BiH.

U odnosu na aktivnosti ove dvije grupe, tužiteljica je najmanje sat i po nabrajala sumnjive transakcije. Poručila je kako je Uzunović transferirao ukupno 8.849.000 KM sa računa Bosnalijeka na račune offshore kompanija, za koje tvrdi da ima dokaze da su u vlasništvu Uzunovića. Zatim je, kako kaže, taj novac prebacivao na privatne račune van zemlje, kako svoj tako i svoje žene, djece, oca, punca i raznih prijatelja. Prilikom ispitivanja kaže da je i njih pitala znaju li zašto im je Uzunović poklanjao i uplaćivao na račun stotine hiljada KM, na šta su oni rekli da ne znaju. Takav odgovor, čini ih osumnjičenima u ovoj istrazi.

Ističe da je sklapao ugovore između Bosnalijeka i njegovih lažnih firmi, koje nikad ni prije ni poslije poslovanja sa bosanskom farmaceutskom kompanijom, nisu imale nikakve značajne transakcije. Tvrdi da postoje i dokazi o tome da usluge koje su te kompanije naplatile Bosnalijeku nikada nisu izvršene.

Advokat Uzunovića Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja odbrane kazao da Tužilaštvo nema dokaze za svoje tvrdnje, kao ni dokaze o uplatama i vlasništvu, prenosi Klix.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…