Njemačka kompanija “Promondis” finansiraće izgradnju solarnog parka na području općine Bosanski Petrovac, a ukupna investicija procijenjena je na 45 miliona eura i biće jedna od najvećih koja je realizirana na području Unsko-sanskog kantona.

Vlasnik pomenute kompanije Bertold Brentap boravi ovih dana na području ovog kantona, te je tom prilikom podnio i zvanični zahtjev za neophodnu urbanističku saglasnost kantonalnim vlastima s kompletnom dokumentacijom i idejnim projektom.

On se susreo i s premijerom USK Mustafom Ružnićem te istakao kako se očekuje da prvi radovi započnu na proljeće 2022, dok se završetak projekta očekuje do kraja 2024. godine.

Inače, planirana je izgradnja solarnog parka ukupne snage od 88,5 megavata, a ukoliko bude sve teklo prema planu, ovo će biti najveće postrojenje za proizvodnju solarne električne energije na području bivše Jugoslavije. Bilo bi građeno na lokalitetu Bjelajski Vaganac, gdje su ranije provedena potrebna istraživanja, i zauzimaće površinu od oko 150 hektara.

Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić ranije je izjavio kako su lokalne vlasti izdale sva potrebna odobrenja i dozvole za realizaciju ovog projekta, koji će imati značajnu ekonomsku korist po njih.

“Tokom izgradnje bilo bi angažirano preko stotinu radnika, koji bi kod nas trošili novac, a drugi benefit je što bi potencijalni investitor plaćao koncesiju za korištenje zemljišta i izračunali smo da bismo na taj način imali godišnji prihod u budžetu od 100.000 do 200.000 maraka.

Također, investitor bi morao platiti pretvorbu zemljišta na kojem se planira gradnja u iznosu od minimalno 300.000 maraka, zatim tu su i prihodi od prometovanje prodaje električne energije, kao i mogućnost zapošljavanja određenog broja radnika. Znači, to je projekat od velikog značaja ne samo za Bosanski Petrovac, već i za Unsko-sanski kanton, pa i samu državu”, kazao je Jukić.

Inače, prva solarna elektrana u Unsko-sanskom kantonu puštena je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka. U Vladi USK ističu kako je njihovo strateško opredjeljenje da na ove prostore dovedu industriju koja neće biti zagađivač, kako bi ovaj kanton u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…