Bosanci u St. Louisu pomažu izbjeglicama iz Afganistana, koje su od nedavno smještene u jedan hotel u ovom gradu.

Afganistanske porodice nakon dolaska u St. Louis smještene su u hotelu Hollywood Casino. Oni su među sretnicima koji su uspjeli napustiti Afganistana u augustu neposredno prije nego što su talibani zvanično preuzeli kontrolu nad njihovom zemljom.

Na trećem spratu hotela, u par soba, smješteno je nekoliko afganistanskih porodica s djecom. Djeca se igraju u predvorju hotela, kao da su u svom starom parku u Kabulu.

Međutim, odrasli nisu bezbrižni kao djeca, već se stalno pitaju: Koliko brzo će naći rješenje? Gdje će živjeli? Gdje će djeca ići u školu? Koji posao bi otac mogao da radi?

Ajmal Arazem kaže da mora postojati odgovor na sva ta pitanja. On je kao zaštitar nadgledao američku baze u blizini Kabula kada je još bio u Afganistanu. Na pitanje koliko bi mu bilo teško da izdržava svoju devetočlanu porodicu, uzdahnula je. Prvo što im treba je da pronađu stan, potom da nauče engleski jezik, ali i da on dobije vozačku dozvolu.

Ubrzo nakon toga što su afganistanske porodice smještene u hotel, Džemal Bijedić im je donio pomoć. Kamion i kombi su bili ispunjeni bananama, kolačićima, čipsom, žitaricama, kroasanima, narandžama, kolačićima, džemom, sokom, avganistanskim hljebom i drugim potrepštinama. Nakon što izbjeglice pronađu domove, donirat će im i namještaj. To je isporuka u ime “House of Goods Baitulmal”, dobrotvorne Islamske fondacije St. Louisa.

Bijedić je u St. Louis stigao iz Bosne 27. decembra 1997. godine, kada je imao devet godina.

“Još sam izbjeglica. Ponosan sam na to. Niko nam nije pomogao. Išli bismo u uličice da nađemo nameštaj i koristimo bonove za hranu. Bilo je teško”, kazao je.

On je istakao da je smještaj izbjeglica u hotel novi zaokret u St. Louisu.

“Biće teško”, rekao je Bijedić za Arazema i ostale izbjeglice te dodao: “Kada smo došli u SAD, već su imali stan za nas.”

Arazem i još nekoliko Afganistana bili su zahvalni na doniranoj robi. Koristili su kolica za prtljag da donesu stvari na treći sprat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

The Economist: Deset trendova koje ćemo pratiti u narednoj godini

Ako je 2021. bila godina u kojoj je svijet okrenuo protiv pandemije,…