MAGAZIN

Bono Vox na crvenom tepihu, u pozadini svirala pjesma "Miss Sarajevo"Osim Bona, crvenim tepihom prošli su i The Edge te poznata novinarka Christiane Amanpour, autor filma, te ostala ekipa i učesnici filma, između ostalih, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Boris Šiber, Srđan Gino Jevđević

Povod Bonovog dolaska u Sarajevo je projekcija filma “Poljubite budućnost” (Kiss The Future), autora Nenada Čičina-Šaina, čiji scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter. Film će biti prikazan večeras u Narodnom pozorištu čime će biti zvanično otvaren 29. Sarajevo Film Festival.

Brojni fanovi stigli su večeras ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi vidjeli i fotografisali se slavnim muzičarom. Vidno raspoložen Bono je dijelio autograme Sarajlijama. Emotivni trenuci posebno su bili kada se pojavio Bono Vox a u pozadini se mogla čuti pjesma “Miss Sarajevo”.

Osim Bona, crvenim tepihom prošli su i The Edge te poznata novinarka Christiane Amanpour, autor filma, te ostala ekipa i učesnici filma, između ostalih, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Boris Šiber, Srđan Gino Jevđević.

– Sjajno je biti u Sarajevu. To je sjajan grad u svakom pogledu. Privilegovana sam da je ovaj grad dio mog života i da se mogu vratiti. Jako je emotivno, kada vidite film. To je izvadak iz života. On pokazuje otpor bosanskih ljudi, pokazuje šta znači pružati otpor strašnoj agresiji. Ponosna sam što sam bila dio historije ovog grada, istakla je Amanpour.

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za “Pearl Street Films” i Sarah Anthony za “Good Wolves Production”. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter.

Film priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih i prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

“Poljubite budućnost” opisuje iskustva ove izuzetne zajednice, koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

Bill Carter bio je američki humanitarac koji je živio u Sarajevu, i inspirisan lokalnim otporom, obratio se jednom od najvećih svjetskih bendova, U2, kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju svjetske svijesti o ratnim razaranjima. Bend je pristao, i tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa stanovnicima Sarajeva. Kada su intervjui završili, bend se obavezao nastupiti u gradu nakon rata.

“Poljubite budućnost” prati priču o tom obećanju i o poslijeratnom koncertu na kojem je U2 nastupio pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu. Taj koncert i danas je kolektivna uspomena za Sarajlije, kao dokaz da nisu samo preživjeli opsadu, nego i da usred strahota proizišlih iz najmračnijih poriva, muzika i umjetnost mogu biti čin pobune i otpora

U filmu se pojavljuju Bono, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

“Poljubite budućnost” će biti prikazan u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Ovaj dokumentarni film je imao specijalnu gala premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano više od 220 filmova iz cijelog svijeta, od čega 49 premijera iz regije.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 23 filma će zabilježiti svjetsku, 2 međunarodnu, 21 regionalnu i 3 bosanskohercegovačku premijeru. Projekcije filmova bit će prikazane na više od 30 lokacija u Sarajevu, a brojne projekcije biće prikazane i u Mostaru i Tuzli.

Ove godine, čast domaćina ceremonije otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala pripala je talentiranom glumcu Lazaru Dragojeviću.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top