Bez obzira na to što su osiguranici Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) KS, građani koji koriste lijekove iz tzv. posebnih programa, kao što su totalna parenteralna prehrana, materijal za peritonealnu dijalizu, setovi za inzulinske pumpe, hormone rasta i slično, mogu ih podići samo u određenim apotekama, i to na području Centra i Novog Grada.

 

Na ovaj problem ukazala je i zastupnica u Skupštini KS Smiljana Viteškić. Prema njenim riječima, pacijenti iz udaljenih dijelova Kantona Sarajevo, kao što su Ilijaš i Hadžići, po njih moraju putovati 30 kilometara.

– To su, uglavnom, teški bolesnici, koji ponekad moraju iz apoteka nositi krupne i teške stvari, što predstavlja veliko opterećenje kako za pacijente tako i za porodicu. Sve su apoteke prilikom registracije morale ispuniti iste uvjete za obavljanje apotekarske djelatnosti, stoga je logično da mogu pružiti sve usluge za pacijente – mišljenje je zastupnice.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić odmah je reagirao i tražio objašnjenje čelnih ljudi iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Nabavljanje i čuvanje

– Apoteke su se uključivale u prometovanje programskih lijekova na bazi iskazanog interesiranja. Kako se radi o relativno malom broju pacijenata i dosta skupim lijekovima koji se gotovo i ne prometuju u slobodnoj prodaji, odnosno na teret osiguranika, sav promet na tim lijekovima se, uglavnom, odvija na teret ZZOKS, pa je interes apoteka ograničen zbog količina skupih lijekova koje bi morale nabavljati i čuvati, a upitno je da li bi ih i kada uspjeli prodati – navela je u svom odgovoru v. d. direktora ZZOKS Samira Hajdarević za Avaz.

Kako je navela, posljednja apoteka koja je iskazala interes za ovaj program bila je PZU „Vitapharm“ – ogranak „Pharma Nova“, koja je u „poseban program“ uključena 2020. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…