ZDRAVLJE

BLAGODATI LUBENICE: PROČITAJTE KOLIKO JE ZAPRAVO ZDRAVALubenica je dobar izvor antioksidansa i hranjivih tvari. Osim što podržava hidrataciju, može također promovisati mnoge aspekte zdravlja i spriječiti određena zdravstvena stanja.

Slatka je i sočna, što je čini savršenom poslasticom za gašenje žeđi tokom ljetnih vrućina.

Ovo veliko, okruglo voće ima zelenu koru i jarko crveno meso.

Evo nekoliko glavnih zdravstvenih dobrobiti lubenice, piše Healthline.

Pomaže vam da ostanete hidrirani

Lubenica se sastoji od 92 posto vode, pa je to jednostavan način da hidrirate svoje tijelo. Čak i mala dehidracija ljeti može uzrokovati umor, grčeve i glavobolje. Pokušajte malo lubenice posuti solju nakon fizičke aktivnosti kako biste nadoknadili elektrolite i ugljikohidrate.

Održava zdravu težinu

Budući da se većinom sastoji od vode, lubenica ima malo kalorija, te ćete se duže osjećate sitima. Može biti izvrsna opcija ako e pokušavate oduprijeti kaloričnijim slasticama.

Podržava zdravlje očiju 

Hranjive tvari u lubenici posebno su korisne kada su u pitanju vaše oči. Antioksidansi smanjuju rizik od problema s očima, dok vitamin A također podržava zdravlje vaše rožnice. 

Jača vaš imunološki sistem

Doza vitamina C u lubenici podržava imunološki sistem koji se bori protiv infekcija.

Ublažava bolove u mišićima

Lubenica također pomaže vašem tijelu da osjeća bolje nakon vježbanja. To je zahvaljujući citrulinu, koji pomaže u proizvodnji dušikovog oksida za poboljšanje protoka krvi i rada mišića.

Dobra je za zdravlje kože

Lubenica ima vitamin C koji pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja od ozljeda. Vitamin A iz beta-karotena pomaže u obnavljanju stanica kože, sprječavajući da koža ostane suha.

Poboljšava probavu

Polifenoli u lubenici potiču dobre bakterije u vašim crijevima. To olakšava probavu, ali također jača imunološki sistem i proizvodnju hranjivih tvari u crijevima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top