Bivši viši analitičar u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA), koji je bio uposlenik međuagencijske radne grupe za Balkan tokom ratova 90-tih David Kanin kazao je da će Milorad Dodik nastaviti da provodi trenutnu politiku koliko god može.

Kanin je rekao da Dodik jednostavno želi da stavi prst u oči Zapada kad god ima priliku, zbog svojih političkih razloga jer želi da entitet pomakne što je dalje moguće od “dejtonske Bosne” dok u isto vrijeme tvrdi da djeluje u skladu s Dejtonom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Vidjet ćemo da li ide prema otcjepljenju ili može biti manje od toga. Vidjet ćemo. Ali mislim da prelazi granicu po pitanju sigurnosne zone. Moglo se upravljati svim stvarima koje je uradio do sada, i bile su manje nego suverene”, rekao je Kanin.

Dodaje da bi stvaranje vojske mogla biti prekretnica.

“Ali mislim da kada krene da stvara vojsku, vojnu snagu koju može da koristi, nezavisno od druge vojne snage, ne samo kao zahtjev za internom sigurnošću, već kao sredstvo policije i vojske za otcjepljenje njegovog entiteta na ozbiljan način, onda mislim da prelazi granicu”, ističe Kanin.

Smatra da dosadašnje sankcije Dodiku nisu dale bilo kakav rezultat.

“Nije bilo političkog efekta. Možda je bilo unutar zemlje ekonomskog efekta na finansije pojedinaca povezanih sa Dodikom i na njega samog, ali nisu naštetile efikasnosti njegove pokroviteljske mreže i njegove kontrole unutar RS-a. I stoga, politički, ne vidim da imaju odlučujući utjecaj”, smatra Kanin.

Naglašava da trenutna situacija nije održiva i da Bosna i Hercegovina u ovim okolnostima neće fukcionisati.

“Ne funkcioniše od početka i neće ni u budućnosti. Pitanje koje se postavlja jeste šta će dovesti do novog konflikta. Vidjeli smo u regiji vraćajući se unazad do 1878. Izvinite, sa historijom, ali obrazac u regionu je jasan. Sigurnosni poklopci koje je svana nametnuo zapad funkcionišu onoliko koliko funkcionišu. I kada ne rade, regija se vrati konfliktu. To smo vidjeli više puta. Ono što sprječava Dodika nema mnogo veze sa tim šta Amerikanci rade i EU, već naredni korak. Recimo da se RS otcjepi. Da li se pridružuje Srbiji? Da li će ostati nezavisna, što ustvari znači ovisna o Srbiji i Rusiji?”, rekao je Kanin.

Dodaje da Dodik nije siguran kako će se sve to odraziti na ekonomiju, odnosno da ne može predvidjeti posljedice takvog poteza.

“I šta se dešava sa njegovom zaštitničkom mrežom? Da li će moći napredovati? Posao je transnacionalan, nije samo unutar RS-a. On i njegovi zamjenici posluju sa ljudima na sve strane. Da li će to uticati na poslove? Ako je previše pažnje na kretanje RS prema nezavisnosti da imate stvarnu prijetnju poslu. Jer su im recimo EU i drugi stavili ekonomske granice kao način da se izoluje novootcjepljena Republika Srpska. Mislim da je nepoznanica od toga šta bi se desilo nakon što krene sa tim korakom ono zbog čega pauzira, mnogo više od američkih sankcija ili evropske buke. Ako Dodik može da shvati šta da radi, kako da se suoči sa situacijom nakon otcjepljenja i ako je uvjeren da može da time upravlja, onda bi možda mogao da krene sa tim. I to bi, ja mislim, bilo opasno”, rekao je Kanin.

Ističe da sve nabrojano predstavlja opasnost i da će u nekom momentu kombinacija ovih faktora dovesti do daljeg konflikta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…