Doktorica i bivša državna zastupnica, Diana Zelenika govori o odnosu OHR-a spram političkih prilika u BiH, nacionalnim vođama i povratku u politiku.

U NOVOM IZVJEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU U REFORMAMA ZEMALJA REGIJE NAJGORE OCJENE DOBILA JE BIH. DOK IZ EU NEDVOSMISLENO PORUČUJU DA MORAMO NASTAVITI RADITI NA 14 PRIORITETA, NA BH. POLITIČKOJ SCENI IMAMO BLOKADU INSTITUCIJA. NA KOJI NAČIN OTKOČITI I UBRZATI PROCESE NA PUTU KA EU?

– Kažu da smo predzadnji, jer smo ih podmitili da ne budemo najgori. A što se tiče prioriteta, svejedno je da li ih je 14, milijun i 14 ili samo jedan, jer vladajući neće rezati granu na kojoj sjede i nikad se neće dogovoriti, a nitko ih na to i ne tjera. Puno je lakše otvarati svoje banke, ubirati novce, davati kredite i zaduživati nam praunučad, a pozivati zvaničnike koji to ne žele i građane BiH koji to ne mogu, da preuzmu odgovornost za probleme s kojima se suočava naša zemlja.

ZAŠTITNICI INTERESA

Svako šesto dijete u BiH ide spavati gladno, nakon pandemije vjerujem da je taj broj puno veći, a zadnja odluka visokog predstavnika iz oblasti ekonomije objavljena je u lipnju 2011.

Što se tiče obveza i ovlasti visokog predstavnika, jedna od ključnih je da osigura učinkovito i odgovorno funkcioniranje institucija BiH. S druge strane, kada pogledate odluke visokog predstavnika, zadnja koja je donesena prije Zakona o dopuni Kaznenog zakona BiH iz srpnja ove godine bila je 2014. Baš se naradio i zaradio novce u kojima uživa! Rekla bih da se radi o dobroj sprezi međunarodne zajednice i nagodnih domaćih političara. Pitam se da li se igdje u svijetu dogodilo da dokazni materijali nestanu na udaljenosti od 100 metara i da se ne zna bar tko je za njih bio zadužen i tko je odgovoran?! Ima li igdje da premijer obavlja mandat i nakon izbora a da je istovremeno procesuiran zbog afere respiratori?! Pa, ima li morala u ovoj zemlji ako nema učinkovitog pravosuđa i vidi li to visoki predstavnik i OHR?!

OTKAKO JE BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BIH VALENTIN INZKO NAMETNUO DOPUNE KRIVIČNOG ZAKONA BIH OD ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH I PREDSJEDNIKA SNSD-A MILORADA DODIKA SVAKODNEVNO SLUŠAMO KAKO JE BIH NEMOGUĆA DRŽAVA, PRIJETI OTCJEPLJENJEM I VRAĆANJU NADLEŽNOSTI SA DRŽAVNOG NA ENTITETSKI NIVO. ZBOG TAKVOG PONAŠANJA MU JE ZAPRIJEĆENO SANKCIJAMA. ŠTA ČEKA EU I HOĆE LI SE IKADA PRIDRUŽITI SAD-U?

– Bliže se parlamentarni izbori i Mile će učiniti sve da uvjeri srpski narod da je jedini zaštitnik njihovog interesa, a to će učiniti i ostala dva, samozvani ban Čović i neostvareni begler-beg Izetbegović. U tom naumu zveckaju oružjem, pa moram podsjetiti na onu da u ratu država daje topove, bogati volove, a sirotinja sinove, te da nakon rata država traži topove, bogati volove, a sirotinja grobove. Nadam se da su ljudi naučili lekciju. A da Mile nije tako loš i da nije ozbiljno mislio, potvrđuje njegova poruka iz Beograda da, ipak, nije spreman za RS žrtvovati mir ili mu je to ptičica iz EU šapnula?

DA LI SMO VEĆ TREBALI BITI ČLANICA NATO-A KADA BI POJEDINE STRANAČKE VOĐE RADILE NA INTEGRACIJAMA ONOLIKO KOLIKO SE KUNU U NJIH I O NJIMA PRIČAJU?

– Zar nismo još? Što drugo reći i u kojem tonu kad vladajući poslije trideset godina vladavine nakon sastanka izlaze sa zaključkom da moraju međusobno razgovarati. Na toliko vrijeđanje inteligencije stanovnika BiH mogu odgovoriti jedino satirom.

MEĐU ONIMA KOJI SU OSUĐIVALI DODIKOVO PONAŠANJE, POSEBNO KADA JE HARMONIKA ZASVIRALA U PREDSJEDNIŠTVU BIH, NIJE SE BAŠ ČUO GLAS NITI KRITIKE OD DRAGANA ČOVIĆA, PREDSJEDNIKA HDZ-A BIH. KAKO BISTE TO PROTUMAČILI?

– Čemu čuđenje kada oni zajedno pjevaju. Jedino ‘92. nisu bili na istom mjestu, ne na istoj strani, jer je jedan šibicario u Beogradu, a drugi na obalama Jadrana. Zaželjevši srećan rođendan predsjedniku ove godine, dala sam mu ideju da pozove Mileta na feštu i da zapjevaju pri sljedećoj proslavi Lipanjskih zora. Za neupućene, operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a koja je trajala od 7. do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda hrvatskih nad srpskim snagama u ratu u BiH. Pa, šta ti bi, dragi Draganče?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…