Šefica bh. diplomatije i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bisera Turković bila je gošća večerašnje emisije ‘Sedam plus’ Hayat televizije.

Fokus razgovora bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji, s naglaskom na održanu raspravu o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a.

Na samom početku razgovora osvrnula se na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, te pojasnila da epilog nije bio iznenađujući.

“Znalo se već određeno vrijeme da će rezolucija biti prihvaćena, kao i da to treba da bude jednostavna rezolucija u kojoj neće biti uključeno spominjanje OHR-a niti produženja mandata, odnosno bonskih ovlasti. Ono što je vrlo bitno jeste da je misija EUFOR-u produžena, vojnici ostaju ovdje, samo mogućnošću da se taj broj poveća, a samo obraćanje visokog predstavnika se nije desilo. Međutim, suštinski je taj njegov govor dostavljen svim članovima Vijeća sigurnosti i svi su mogli da se uvjere u njegovo viđenje situacije, kakvo jeste, a mislim da je vrlo objektivno i to je ono što je ustvari najvažnije. Nedostajao je samo lik, međutim ton tog pisma, slovo je došlo do svih onih do kojih je trebalo doći – jasno govori Turković.

Na činjenicu da je produžen mandat EUFOR-a, Turković tvrdi da je to urađeno jer nam očigledno treba sigurnost.

“Vojne snage kojima je produžen mandat su garant sigurnost. One su garant da neće doći do zauzimanja strateških bitnih dijelova u BiH i naravno uz sve one ljude koji su spremni da brane zemlju u slučaju da dođe nekakvih nemilih događaja, tu su i Evropske snage – dodaje.

Naglašava da Dodik sigurno ima neku podršku Rusije i Kine, ali ističe da tome ne bi pridavala veliki značaj.

“Mislim da je Dodik nevažan u kontekstu geopolitičkih zbivanja u regionu i šire. On je jedan mali izvršilac i ukoliko postoje interesi, oni će se prebijati na drugačijem nivou. Rusija i Kina, bez obzira na njihovo glasanje, ipak stoje na pozicijama očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i to nije upitno. To su bar moja saznanja do kojih ja dolazim. Naravno možemo razgovarati o raznim pozicijama, o viđenju situacije ili budućnosti BiH, učlanjenju ili ne u asocijacije, ali suštinski Rusiji i pogotovo Kini, BiH nije krucijalni interes – jasno govori Turković.

Pojasnila je da trebamo biti zabrinuti zbog činjenice da se po prvi put pred Vijećem sigurnosti UN-a nije obratio visoki predstavnik u našoj zemlji.

“Trebamo da osmatramo ono što se dešava, da se nadamo najboljem, ali da u isto vrijeme budemo pripremljeni za najgore. Prolazimo kroz jedan težak period u kojem se pokazuju mišići ko je ustvari na teritoriji koja je sigurnija. Da li je to oni koji žele da destabiliziraju BiH ili oni koji su zaista raspoloženi i tu su da brane BiH, jer nju vide kao jedinu svoju domovinu – izričita je.

Na upit da prokomentira razliku opozicije iz RS i aktuelne vlasti u vidu Milorada Dodika, Turković govori da tamo postoji mnogo čestitih ljudi koji racionalno vide situaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…