ZDRAVLJE

BIONTECH PREDSTAVIO VAKCINU PROTIV RAKA: STABILIZIRAN KOD ČAK 74 POSTO PACIJENATANjemačka kompanija BioNTech trenutno budi nade sa svojom vakcinom protiv raka CARVac.

Prvi rezultati istraživanja pokazuju da se tumori mogu zaustaviti u svom rastu, a ponekad čak i smanjiti. Prvi uspjesi dogodili su se nakon dvije od četiri doze vakcinacije.

Većini učesnika studije (59 posto) tumori su se smanjili za najmanje 30 posto. Osim toga, tumor je prestao rasti kod gotovo svih pacijenata (95 posto) nakon vakcinacije. Kao i vakcina protiv Covid-19, vakcinacija se zasniva na mRNA tehnologiji. To znači da se određeni protein unosi u ćeliju, omogućavajući tijelu da ga samo popravi.

Novu vakcinu razvio je tim koji su predvodili osnivač BioNTecha Uğur Şahin (58) i osnivač Özlem Türeci (56). Do sada su ga primila 44 pacijenta u četiri doze. Uspjeh je bio posebno visok nakon dvije doze, nakon četiri doze tumori su se smanjili za najmanje 30 posto u nešto manje od polovine (45 posto).Rak je stabiliziran kod 74 posto svih pacijenata.

(E. P./SRM)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top