Turska je zvanično preuzela predsjedavanje Regionalnim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC) i tim povodom organizovala treću stručnu konferenciju o elektroenergetici koja je u online formatu u utorak počela dvodnevni rad.

Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u radu ove konferencije za koju su domaći stručnjaci pripremili četiri referata. Tokom konferencije bit će prezentirano tridesetak stručnih radova koji su fokusirani na pitanja tranzicije, sigurnosti, tehnoloških inovacija i drugo.

Otvaranje tog skupa i rad prati se i u Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

– Naš komitet od osnivanja SEERC-a u punom kapacitetu učestvuje u njegovom radu i regionalnoj saradnji smatrajući je značajnim faktorom za sigurnost elektroenergetskog sistema kako svake zemlje pojedinačno, tako i u ovom dijelu Evrope – izjavio je tim povodom Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Turska će SEERC-om predsjedavati u naredne dvije godine, a krajem 2023. predsjedavanje, na osnovu već ranije donesene odluke, preuzet će Bosna i Hercegovina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…