BiH je i dalje na posljednjem mjestu u regionu prema broju vakcinisanih osoba protiv korona virusa, tek 19,94 posto je imuniziranog stanovništva u cijeloj zemlji. Ipak, u iz Ministarstva zdravstva KS kažu da je procenat imunizoranih u Sarajevu prešao prag od 50 %, kao i u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Najavljeno je i skoro mogućnost vakcinisanja trećom dozom, kao i vakcinacija djece starije od 15 godina.

Vakcinalni punkt u sarajevskoj dvorani Zetra za masovnu vakcinaciju od danas je zatvoren. Imunizacija će biti nastavljena u domovima zdravlja, a od sutra će građanima biti dostupno i 43.180 doza vakcina “Moderna”. Nadležni poručuju da se očekuje i odluka o trećoj dozi i vakcinaciji djece.

“Vi znate da je stručno savjetodavno tijelo s federacije bitan faktor koji mora tu da nam da odriješene ruke. Tu je jedna diskrepancija kada treba mjere donositi onda to spuste prema Kantonima”, rekao je Ademir Spahić, koordinator vakcinacije Vlade KS.

“Krizni štab je dao preporuku da se počne sa vakcinacijom djece starije od 15 godina pa na više zbog toga što u broju novozaraženih u KS najveći je procenat upravo te populacije, srećom oni ne odbiju teške forme ali su vektori prenosa zaraze. sada da li ćemo mi donijeti konačno odluku to ćemo vidjeti ali evo vidite da je u svijetu odobrena vakcinacija od 5 godine u Americi je već počela od 5. godine”, rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

U Republici Srpskoj vakcinacija djece starije od 12 godina počela je još u avgustu, međutim veoma mali procenat djece do sada je vakcinisan. Trenutno sva medicinska istraživanja u svijetu afirmativno govore u spuštanju dobne granice za imunizaciju djece.

“To samo govori koliko je važno da se vakcinišu i mlađa djeca bez ikakve bojazni da če to ugroziti njihovo stanje, njihovo stanje će ugroziti samo korona jer korona moze da podstakne određene procese pa čak i autominune bolesti gdje dijete ima neku sklonost koja nije utvrđena i da takvom infekcijom pređe u težu formu odnosno aktivaciju bolest”, rekla je Nina Rodić Vukmir, epidemiolog u JZU RS

Bosna i Hercegovina je na posljednjem mjestu u regionu po broju vakcinisanih osoba protiv korona virusa. Potpuno je imunizovano ukupno 682.065 osoba. Prema podacima stranice “Our world in data” koja prikuplja informacije o imunizaciji širom svijeta, procenat vakcinisanih u regiji je znatno viši.

Najviše ima Slovenija koja je imunizirala više od polovine stanovništva, odnosno 54 posto, Potom Hrvatska 44%, Srbija 43, Kosovo 41 % , Sjeverna Makedonija 37 posto i Albanija sa 31 posto imuniziranog stanovništva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…