Potvrde o vakcinisanju i prebolovanom COVID-19 u Bosni i Hercegovini (BiH) trenutno izdaje najmanje dvanaest različitih organa, bez jedinstvenog sistema i jedinstvenog certifikata koji bi bio usklađen sa standardima Evropske unije (EU) o QR kodu.

Stoga Bosne i Hercegovine nema na spisku 18 zemalja koje nisu članice EU a čiji se certifikati priznaju u EU. Tu se primjenjuju stroga pravila Unije, pa kada su u pitanju i oni sa diplomatskim pasošima.

Tako Zukan Helez, kao poslanik državnog parlamenta BiH koji je vakcinisan dva puta i prebolio COVID-19 sa QR kodom koji ima nije mogao ići u zgrade institucija EU u Briselu kada je trebao da tamo putuje.

Helez je nakon što je prebolovao COVID-19 primio i dvije doze Pfizer-BioNTech vakcine u Domu zdravlja u Bugojnu, gradu u centralnom dijelu BiH u kojem živi. Tamo je dobio karton na kojem to piše, ali s njim nije mogao službeno putovati izvan BiH.

„Oni su mi kazali da bih ja mogao ući u Belgiju s diplomatskim pasošem, ali ne bih mogao nigdje u javne institucije, posebno ne u sjedište Evropske komisije (EK) i Evropskog parlamenta (EP), gdje sam trebao ići. Bilo bi upitno da li mogu ući u hotel. Štaviše, rekli su mi da je upitno da li bih mogao ući u toalet bez tog koda”, kazao je Helez za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Delegaciji EU u BiH ističu kako Bosna i Hercegovina još nije podnijela zahtjev za pridruživanje platformi EU za digitalne COVID certifikate.

„Da bi se zemlja koja nije članica EU pridružila EU platformi za digitalne COVID certifikate, njeni certifikati moraju biti usklađeni s međunarodnim standardima i imati uporedive bezbjednosne karakteristike. U tom slučaju, COVID certifikati tih zemalja prihvataju se pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID certifikat“, izjavio je za RSE Ferdinand Koenig, portparol Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

On dodaje da je EU spremna podržati BiH kako bi se aplikacija pripremila.

„Kako je naglasila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom nedavne posjete BiH, EU se nada da će se BiH uskoro pridružiti platformi EU za digitalne COVID certifikate, jer bi to uveliko olakšalo putovanje između EU i BiH“, poručio je Koenig.

Institucije Evropske unije krajem maja dogovorile su uvođenje takozvanih COVID-19 “pasoša”. Službeno nazvana “EU Digital COVID certifikat”, cilj potvrde je ublažavanje ograničenja putovanja među 27 zemalja članica tokom pandemije. Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, imaju negativan PCR test ili potvrdu da su preležali korona virus u posljednjih 180 dana, odnosno da imaju dovoljno antitijela.

EU je do sada od zemalja Zapadnog Balkana priznala COVID certifikate iz Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Iz EU je najavljeno da će uskoro biti priznate i potvrde iz Crne Gore.

Zastupnik opozicijske Naše stranke Damir Arnaut u inicijativi Parlamentu BiH zatražio je još prije nekoliko mjeseci da se uvede zajednička COVID-potvrda na nivou cijele države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…