Američki predsjednik Joe Biden će u utorak putem video poziva razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora bit će situacija u Ukrajini, potvrdili su u subotu izvori u Sjedinjenim Državama i Kremlju.

Zvaničnici će razgovarati o zabrinutosti SAD u vezi s gomilanjem ruske vojske na granici Ukrajinom i drugim temama, navode neimenovani američki izvori, prenosi Reuters.

Oni će također razgovarati o bilateralnim odnosima i provedbi sporazuma postugnutih na samitu u Ženevi u junu, saopšteno je za Reuters iz Kremlja.

Tačan termin razgovora nije preciziran.

Prema američkim izvorima, Biden će tokom razgovora istaknuti zabrinutost u vezi s vojnim aktivnostima na granici s Ukrajinom i potvrditi podršku Sjedinjenjih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Američki predsjednik je u petak kazao kako se sa savjetnicima priprema za niz sveobuhvatnih inicijativa usmjerenih na odvraćanje Putina od invazije. Nije ponudio više detalja, ali Bidenova administracija je obavila razgovore s europskim saveznicima o potencijalnom nametanju više sankcija Putinu.

Moskva s druge strane odbacuje kao zapaljive sugestije da se priprema za napad na svog južnog susjeda i brani pravo na raspoređivanje vojnika na vlastitom teritoriju smatrajući ga prikladnim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…