Praznici su uveliko tu. Ulice u gradovima širom BiH već su u znaku nadolazećih datuma radosti. One svjedoče da pozitivan duh, uprkos svemu, nije nestao.

Šarolika je slika Sarajeva pred praznike. Kiti se grad, kupuju se pokloni, hrana za trpezu, planiraju putovanja oni sa malo dubljim džepom.

Ipak mnogi se pitaju kako priuštiti ovogodišnje praznovanje s obzirom da je val poskupljenja ispraznio ionako prazne džepove građana.

O tome smo danas pričali i sa građanima Sarajeva.

“Šta da Vam kažem, uvijek sam optimista, ali evo iza rata stalno, biće nam biće bolje a ustvari nije nam bolje”, primjećuje Sarajlija.

“Bila sam upravo u šopingu, tražila sam ono najjeftinije što mogu sebi trenutno priuštiti”, komentar je Sarajke na prazničnu atmosferu.

“Pogotovo sad kad su praznici, uvijek se kupuje na sniženjima, sad je sve poskupilo tako da se sniženja uvijek ganjaju”, saglasna je njena kolegica.

“Ja kupujem isto, to je ono kako sam navikao tako i radim, mislim evidentno je da poskupilo, evidentno je da su plate male, evidentno je svašta nešto, ali đaba je kad si navikao, ne jede pitu ko ima nego ko je naučio”, komentar je jednog od Sarajlija s kojim smo razgovarali.

I u drugim gradovima slična situacija, praznična euforija uz priperme za slavlja. Banjalučani kažu, mnogo je skuplje ali trpeze neće trpiti.

“Biće skromnije , ali biće opet svega”, poručuje nam Banjalučanka.

“Cijene su nikakve. Skupe su, skupo je sve”, primjećuje još jedna Banjalučanka, a na pitanje može li se slaviti sa takvim cijenama, kaže kako ipak može.

“Sad je sve skuplje samo mi to i ne primjetimo toliko kad kupujemo na više, tek kad dodjemo kući sa računom vidimo koliko je šta otišlo”, poručuju nam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…