ZDRAVLJE

BEZ VITAMINA C NEĆETE ODLOŽITI BORE NA LICU: PORED LIMUNA NE ZABORAVITE DA UNOSITE I OVE NAMIRNICE!Sve je već poznato o svojstvima kolagena protiv starenja, ali postoje i drugi lijekovi koji pomažu u očuvanju mladosti.

Kako djeluje vitamin C?

Vitamin C je jedna od rijetkih supstanci za koju je klinički dokazano da je efikasna protiv vanjskih znakova starenja. Prema istraživanjima, vitamin C katalizuje sopstvenu proizvodnju kolagena u tijelu (usporava se nakon 20 godina). Kolagen se naziva proteinom mladosti – on je taj koji je odgovoran za elastičnost i hidrataciju kože, njen prirodni sjaj i odsustvo bora.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin C pruža pouzdanu zaštitu tijela od oštećenja slobodnim radikalima, koji napadaju ćelije tela, izazivaju upalne reakcije, ubrzavaju pojavu bora i hiperpigmentacije.

Starenje je proces koji se odvija prvenstveno iznutra, a ne izvana, tako da glatka koža nije sve o čemu treba da brinete. Sa godinama, rizik od kardiovaskularnih bolesti značajno raste, pa o njihovoj prevenciji treba razmišljati unaprijed. Redovni unos vitamina C smanjuje rizik od moždanog udara za 30%, štiti srčani mišić i zidove krvnih sudova. Smanjena moždana aktivnost je još jedan siguran znak starenja, ali u ovom slučaju će pomoći vitamin C. Zbog svoje strukture, mozak je najlakše dostupna meta slobodnih radikala stoga treba pouzdanu zaštitu. Redovni unos vitamina C povećava koncentraciju i performanse, poboljšava pamćenje i sprječava Alchajmerovu bolest.

Najlakši način je da analizirate svoju ishranu i dodate hranu bogatu vitaminom C. Ne zaboravite na limun – spanać, kelj, jagode i kivi sadrže dvostruko više vitamina. Takođe fokusirajte se na šipak, crnu ribizlu i brokoli. Pored toga, vitamin C se često uzima u obliku dijetetskih suplemenata.

Najkorisniji tandem su vitamini C i E. Oni pružaju dvostruku antioksidativnu zaštitu tijela i dobri su u borbi protiv znakova starenja. Zapamtite – da biste počeli uzimati dijetetske suplemente, prvo se morate konsultovati sa svojim ljekarom. Vitamin C se takođe vrlo aktivno koristi u kozmetici. Stručnjaci preporučuju davanje prednosti vitaminskom serumu. Nanesite ga nakon čišćenja kože, ali prije nanošenja kreme – ovo će maksimizirati efekat.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top