ZDRAVLJE

BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: NAMIRNICE KOJE SU PUNE VITAMINA C, JAČAJU IMUNITET I PREVENIRAJU RAKPostoje alternative klasičnim načinima uzimanja vitamina C, posebno zimi, a koji je neophodan kao prirodni antioksidans za sprječavanje sezonskih bolesti i jačanje imunološkog sistema.

Kako biste se “opskrbili” vitaminom C – s obzirom na prosječnu preporučenu dnevnu dozu od 90 mg za muškarce i 75 mg za žene – postoji najmanje 6 alternativnih načina da u tijelo kroz namirnice unesete potrebnu količinu:

Brokula

Brokula nudi 51 mg vitamina C po porciji (pola šoljice ili 90 mg / 100 g ).

Za tačan dnevni unos dovoljno je, dakle, pojesti šoljice kuhane brokule (ili 250 g), još bolje pečene, možda popraćene krumpirom, također bogatim askorbinskom kiselinom i drugim važnim nutrijentima.

Prokulice

Prokulice jamče dobru količinu vitamina C od 48 mg na pola šalice, odnosno 85 mg na 100 grama proizvoda.

Ako ih ne volite jesti sirove, najbolji način da izbjegnete gubitak visoke nutritivne vrijednosti prokulica je kuhanje na pari, u mikrovalnoj pećnici ili u tavi.

Karfiol

Još jedno povrće bogato askorbinskom kiselinom koje zimi nikako ne smije nedostajati na vašim stolovima je karfiol (148 mg na 100 g), idealan za niskokalorične dijete zbog smanjenog unosa kalorija.

Osim vitamina C, sadrži antikancerogene, protuupalne i antiskorbutske djelatne tvari. Nedavna istraživanja pokazala su njegovu učinkovitost u prevenciji raka prostate.

Crvena paprika

Povrće s izdašnom opskrbom askorbinskom kiselinom je crvena paprika, koja kada se konzumira sirova jamči 95 mg po porciji, u usporedbi sa 60 mg zelene paprike.

Količina čak i veća od preporučenog dnevnog prosjeka, ali koja se smanjuje ovisno o vremenu i vrsti kuhanja.

Crna aronija

Vrlo bogata antocijanima (i zbog toga su njezina antioksidativna svojstva legendarna), ova bobica je također vrlo bogata vitaminom C.

Samo 100 grama aronije sadrži 34% preporučene dnevne doze vitamina C.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top