Projekt Evropske unije EU4AGRI objavio je javni poziv vrijedan 6 miliona maraka za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH u cilju postizanja održive poljoprivrede, kontrolirane uporabe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta.

Javni poziv sedmi je po redu objavljen kroz projekt EU4AGRI kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u razdoblju pandemije koronavirusa i oporavka od krize nastale zbog spomenute pandemije, priopćeno je iz Vlade Livanjskog kantona.

Na javni poziv mogu se prijaviti fizičke osobe, obrti/poduzetnici, zadruge i poduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka, proizvodnja mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krumpir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, gljiva i proizvodnja meda.

Podnositelji mogu podnijeti prijave isključivo samostalno. Svaki podnositelj prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 maraka do 200.000 maraka bez PDV-a.

Za svaku investiciju podnositelj prijave mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35 posto od ukupnog iznosa investicije, osim sektora proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinanciranje iznosi minimalno 30 posto.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 31. januara 2022. godine do 17 sati, a više detalja dostupno je na službenoj stranici Vlade Livanjskog kantona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…