Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć poručio da je “pred Srbijom težak period zbog Kosova i Republike Srpske”, a državni parlamentarac Denis Bećirović je na to kazao da se Vučiću mora poslati jasna poruka da Kosovo i RS ne mogu stajati u istoj rečenici.

“Nedopustivo i neutemeljeno je praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i bh. entiteta RS. Vučić bi morao znati da je Kosovo bilo autonomna pokrajina unutar jugoslovenskog federalizma i da je imalo svoje predstavnike u najvišim institucijama bivše Jugoslavije”, rekao je Bećirović dodavši da RS nije postojala u Jugoslaviji, a ni u BiH do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Poručuje Vučiću kako treba zapamtiti za sva vremena “da neće Bosna i Hercegovina plaćati ceh pogrešne srbijanske politike koja je na Kosovu sistematski kršila prava Albanaca, kao i činila brojne zločine i masovno protjerivanje albanskog stanovništva”.

Zatim dodaje:

“Vučiću bi, također, bilo korisno da ne zaboravi da su najviši politički i vojni vrh bh. entiteta RS osuđeni na najvišim svjetskim sudovima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, a Srbija da nije spriječila genocid, iako je to bila dužna prema zvaničnim konvencijama Ujedinjenih nacija. Zbog toga, kao i zbog brojnih drugih razloga, zvaničnici Srbije moraju znati da nemaju ni moralno, ni pravno, ni političko, ni historijsko pravo da na bilo koji način i u bilo kojem kontekstu povezuju Kosovo s bilo kojim nedjeljivim dijelom Bosne i Hercegovine”.

Inače, Vučić je, upitan da prokomentariše da li je zabrinut što su Sjedinjene Američke Države oformile grupe za Kosovo i Republiku Srpsku rekao da mu nije jasno zašto se podgrijava krompir kad ništa nije isto kao devedesetih. Kazao je i da je zbog svega toga težak period pred Srbijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…