SDP-ov državni zastupnik Denis Bećirović pisao je najvažnijim ambasadorima u Bosni i Hercegovini povodom trenutne situacije u našoj zemlji. 

Pismo je upućeno na adresu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler), ambasadoru SAD Eriku Nelsonu (Eric), Metjuu Fildu (Matthew Field), ambasadoru Ujedinjenog kraljevstva, Margaret Uber (Ubber), ambasadorici Njemačke, te ambasadorici Francuske Kristin Tudik (Christine Toudic).

Poštovane ekselencije,

Kao jedan od predstavnika najviše zakonodavne vlasti u državi Bosni i Hercegovini želim vam predočiti pravne i druge činjenice o pitanju prenosa nadležnosti unutar države Bosne i Hercegovine. Smatram da je krajnje vrijeme da se argumentirano odgovori na učestale podvale, neistine i falsifikate koje gotovo svakodnevno serviraju Milorad Dodik i njegova organizirana antidejtonska grupa. U suštini njihova lažna teza glasi: veliki dio nadležnosti bh. entiteta RS prenesen je silom na državni nivo Bosne i Hercegovine. U vezi s tim, dužan sam, na početku ovog obraćanja, reći dvije temeljne činjenice o postdejtonskom i preddejtonskom prenosu nadležnosti:

1. Postdejtonski prenos nadležnosti. Nijedna nadležnost na nivo države Bosne i Hercegovine nije u postdejtonskom razdoblju prenesena silom, već demokratskim i pravnim putem u skladu sa procedurama propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za sve nadležnosti države Bosne i Hercegovine glasali su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica.

2. Preddejtonski prenos nadležnosti. Većina nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, oduzete su usljed višegodišnje primjene brutalne sile bez ikakve demokratske i pravne procedure. Pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija utvrđeno je da su prije oduzimanja nadležnosti države Republike Bosne i Hercegovine počinjeni: udruženi zločinački poduhvati, genocid nad Bošnjacima, zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini, uključujući istrebljenje, deportacije, protjerivanja, silovanja i druga nečovječna djela, teške povrede Ženevskih konvencija, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršenja zakona i običaja ratovanja, protivpravna zatvaranja i teroriziranja civila, uništavanje imovine velikih razmjera, oduzimanje i pljačkanje imovine…

Naprijed navedene pravne činjenice, detaljno opisane pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija, jasno dokazuju da je jedino otimanje nadležnosti bilo ono koje je silom provedeno u međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini.

To su neoborive činjenice, a ne Dodikova zamjena teza. Zato vas, gospodo ambasadori, javno pozivam da i vi informirate relevantne međunarodne faktore o ovim faktima.

Uvažene ekselencije,

Za razliku od krajnje neutemeljenih Dodikovih separatističkih i antidejtonskih postupaka, želim vam skrenuti pažnju na argumente koji idu u prilog povratka silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Povratkom na snagu nadležnosti Republike Bosne i Hercegovine osiguralo bi se, između ostalog, da naša država postane istinska demokratska, pravna, evropska, socijalna, sekularna i građanska država, zasnovana na vladavini prava, individualnih sloboda i jednakosti, etničke, vjerske i spolne jednakosti, društvene pravde. 

Povratak nadležnosti Republike Bosne i Hercegovine omogućio bi pravnu i efikasnu zaštitu ljudskih prava, uključujući povratak svih izbjeglih i raseljenih lica u mjesta iz kojih potiču, kao i efikasnu i funkcionalnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Zato je i legalno i legitimno pravo građanki i građana Bosne i Hercegovine da u narednom periodu zatraže povratak silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Poštovane ekselencije,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…