Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović rekao je da su jučer u NSRS-u Milorad Dodik i njegovi sljedbenici pucali u srž Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Oni su jučer, kaže Bećirović, između ostalog, pokrenuli postupak smjene predsjedavajućih Dragana Čovića (Dom naroda) i Denisa Zvizdića (Predstavnički dom) i postupak povratka Mire Lazovića na čelo Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

“Jučer je Milorad Dodik istakao da može rušiti Dejtonski mirovni sporazum i da je sto posto siguran da neće biti sankcija EU. Gospodo iz EU, bosanskohercegovačkoj, evropskoj i svjetskoj javnosti trebate objasniti zašto je Dodik 100 posto siguran, a vi 100 posto tolerantni prema njemu? O čemu je riječ? Zar jedina država u Evropi u kojoj je počinjen genocid ne zaslužuje barem minimum pravde? Zar je moguće da oni koji se hvale da su sljedbenici ratnih zločinaca koji su počinili genocid mogu bez sankcija prijetiti novim ratom i genocidom?”, keže Bećirović.

Dodao je da je i EU, nakon jučerašnje skandalozne sjednice Skupštine bh. entiteta RS, dovedena na raskrsnicu da bira između dva preostala puta.

“Prvi je put poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nastavka mirovnog procesa, a drugi je Dodikov put razaranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i početka ratnog procesa sa nesagledivim posljedicama internacionalizacije takvog sukoba. Pred EU je, dakle, izbor: ili Milorad Dodik ili mirovni proces”, kaže Bećirović.

Naglasio je da mali dio zemalja EU, bivših članica komunističkog lagera, predvođenih autokratskim vođama, neskriveno podržava autokratsku, antidejtonsku i antievropsku politiku Dodika i njegove organizirane grupe.

“Šta je sa većim dijelom zemalja EU i osnivačima EU? Šta je sa zemljama EU koje su svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma? Da li su te zemlje svjesne da je njihova pasivnost pogonsko gorivo koje pokreće ekstremnu politiku Milorada Dodika? Vodeće zemlje EU se hitno trebaju pridružiti sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Vrijeme je da se, u interesu svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona, vodeće zemlje EU oslobode zablude da je Dodika moguće zaustaviti praznim riječima. Vrijeme je da EU i NATO odlučno zaustave rušenje mira u državi Bosni i Hercegovini i regionu”, zaključuje Bećirović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…