Denis Bećirović, delegat u Domu naroda BiH obratio se međunarodnim zvaničnicima. On je u pismu ambasadorima poručio kako Milorad Dodik nije samo opasnost, nego i šansa da vratimo legalni ustavni poredak Republike Bosne i Hercegivine.

– Ako Dodik jednostrano napusti Dejtonski sporazum moramo iskoristiti tu historijsku priliku i provesti presude sudova Ujedinjenih nacija, navodi Bećirović

Cjelokupan tekst prof. dr. Denisa Bećirovića visokom predstavniku u BiH i ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma prenosimo u cjelosti:

Pismo je adresirano na:

Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta
Šefa Delegacije EU i Specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera
Ambasadora SAD-a Erica Nelsona
Abasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda
Ambasadoricu Njemačke Margaret Uebber
Ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova

-Poštovane ekselencije,

Nakon višemjesečnih pokušaja, trećina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pravnim i demokratskim sredstvima izborila se da sutra (29.11.2021.) bude zakazana hitna sjednica ovog najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine. Na sutrašnjoj sjednici tražimo utemeljen i precizan odgovor na suštinsko pitanje: Na bazi kojeg pravnog akta je antidejtonski blokiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH?

Sutrašnja sjednica Doma naroda ima višestruk značaj jer će se, između ostalog, činjenično utvrditi koje političke snage su spremne, a koje nisu za djelovanje u okvirima pravne i demokratske države i zakonitog obavljanja povjerenih dužnosti. Sutra će i domaća i međunarodna javnost dobiti jasan odgovor na sljedećih pet pitanja:

1. Koji izabrani zvaničnici, imenom i prezimenom, poštuju Dejtonski mirovni sporazum, a koji su krenuli u krajnje opasnu avanturu destruiranja ovog međunarodnog mirovnog ugovora?

2. Ko su, imenom i prezimenom, delegati u Domu naroda koji ne poštuju Ustav BiH?

3. Ko su, imenom i prezimenom, delegati koji ne poštuju položenu zakletvu, Poslovnik o radu Doma naroda i Etički kodeks o ponašanju poslanika i delegata?

4. Da li su izabrani delegati u Domu naroda opredjeljeni za proceduralnost ili antiproceduralnost, ustavnost ili antiustavnost, zakonitost ili antizakonitost, parlamentarizam ili antiparlamentarizam, pravnu državu ili anarhiju?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…