Bazdulj dodaje da se Beograd od ostalih glavnih gradova nekadašnjih jugoslovenskih republika razlikuje i po tome što je otvoren i da čuje stavove i vizije umjetnika i intelektualaca koji se drastično razlikuju od dominantne matrice u samom Beogradu

Kontroverzni književnik i novinar Muharem Bazdulj kazao je da je uvjeren da će film Jasmile Žbanić ‘Quo Vadis Aida’ biti prikazan na RTS-u, državnoj televiziji Srbiji.

On je upitan da prokomentira izjavu Žbanić o tome da će ‘rat biti završen’ onog trenutka kada se film prikaže na državnoj televiziji Srbije.

Kad neka sarajevska izdavačka kuća objavi neku knjigu Petera Handkea, kad filmski festival u Zagrebu organizuje retrospektivu filmova Emira Kusturice uz autorovo prisustvo, kad na Ilidži (opet) nastupi Ceca, a u Velikoj Gorici Bora Đorđević, onda možemo da sjednemo i razgovaramo ko ne želi da se rat završi, rekao je za Nova.rs pisac i član UO RTS-a Muharem Bazdulj.

Povodom izjave rediteljke Jasmile Žbanić da bi prikazivanje filma “Quo vadis, Aida?” na RTS-u značio kraj rata, i zahtjeva Regionalne akademije za razvoj demokratije da se najbolji evropski film za 2021, prikaže na javnom servisu, kontaktirali smo direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednicu zabavnog programa te kuće Oliveru Kovačević, međutim, nismo dobili nikakav odgovor.

Pisac i član Upravnog odbora RTS-a Muharem Bazdulj, odgovorio je na naše pitanje u vezi sa konstatacijom Jasmile Žbanić, ali prvo se dotakao svoje uloge na RTS-u.

– Najpriije jedna principijelna stvar. Odluke koje se tiče programa RTS-a ne spadaju u ingerencije Upravnog odbora. To je strašna zabluda i to je kao da pitate predsjednika nekog fudbalskog kluba zašto je šef stručnog štaba odlučio da u nekoj utakmici taktiku postavi ofanzivno ili defanzivno. Predsjednik bira trenera, ali taktiku bira trener. Tako i ovdje, UO bira direktora i urednike, ali im se ne miješa u posao. UO može da smijeni direktora, ali ne može da mu naredi da u program pusti ovaj ili onaj sadržaj. Stoga, odgovaram vam kao građanin, pisac, novinar, koji je, između ostalog, i član Upravnog odbora RTS-a.

Bazdulj ne misli da bi prikazivanje filma “Quo Vadis, Aida“ na RTS-u označilo kraj rata, pošto se kraj rata već desio u Dejtonu prije 26 godina.

– Takođe, ja sam uvjeren da će u predstojećim nedjeljama i mesecima, film “Quo Vadis, Aida“ biti prikazan na RTS-u. Prošlogodišnji dobitnik nagrade Evropske filmske akademije (danski film „Još jedna runda“) prikazan je na RTS-u krajem aprila ove godine, pa bih barem sačekao kraj aprila iduće godine prije nego bih spekulisao o cenzuri.

Bazdulj dodaje da se Beograd  od ostalih glavnih gradova nekadašnjih jugoslovenskih republika razlikuje i po tome što je otvoren i da čuje stavove i vizije umjetnika i intelektualaca koji se drastično razlikuju od dominantne matrice u samom Beogradu.

– Ovdje je bilo moguće objaviti Mahmutćehajićevo „Andrićevstvo“, prikazivati filmove Bernara Anri Levija, organizovati koncerte Dina Merlina ili Jasenka Houre, i tako dalje, i tome slično. Kad neka sarajevska izdavačka kuća objavi neku knjigu Petera Handkea, kad filmski festival u Zagrebu organizuje retrospektivu filmova Emira Kusturice uz autorovo prisustvo, kad na Ilidži (opet) nastupi Ceca, a u Velikoj Gorici Bora Đorđević, onda možemo da sjednemo i razgovaramo ko ne želi da se rat završi – zaključuje Muharem Bazdulj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…