U toku je eksproprijacija trase za brzu cestu Tešanj-Tešanjka, što finansira Općina Tešanj. JP Autoceste FBiH će platiti izgradnju (oko 7 miliona KM), a Općina Tešanj je već platila projekat.

Isprojektovana je regulacija rijeke Tešanjke i to će finansirati JP Autoceste FBiH. Vodovod do Tešanjke je isprojektovan i to je finansirala Općina Tešanj, najava je da će finansirati JP Autoceste FBiH.

Načelnik Tešnja Suad Huskić i njegov pomoćnik Nadir Medarić posjetili su JP Autoceste FBiH kako bi sa generalnim direktorom Elmedinom Voloderom i direktorom za građenje Ešefom Džafićem, razgovarali o gradnji Koridora Vc kroz općinu Tešanj.

Za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo su izdata sva rješenja o eksproprijaciji, njih 279, za eksproprijaciju 524 parcela. Preostalo je da Autoceste FBiH kompletiraju sporazume sa vlasnicima. Procijenjena vrijednosti je 30 miliona maraka za otkup parcela sa ili bez objekata.

Očekuje se da će se ovaj projekat pokrenuti polovinom 2022. godine. Autoput kroz Tešanj koštaće 182 miliona maraka, a planirano je da se izgradi za dvije godine, piše Akta.ba.

Za dionicu Medakovo-Ozimice je u toku eksproprijacija koja bi trebala biti završena u prvom kvartalu 2022. godine. Ukupno je riječ o 621 parceli i 432 predmeta. Put Jablanica-Trepče će biti finansiran kroz gradnju Koridora. Najavljeno je da će biti formiran put kroz Predvojničku (Kiseljak) na Kahvicu, zbog deponije materijala. Ovaj put će omogućiti i skraćivanje puta kroz Crni Vrh.

Sastanak je također iskorišten da se direktori informišu da postoje određene reakcije sa terena za dio projekta i dio eksproprijacije (Kraševo, Jablanica, Karadaglije). Primjedbe se odnose na pristupne puteve, linije eksproprijacije, blizinu stambenih objekata i slično. Dogovoreno je da Općina Tešanj napravi pregled svih takvih slučajeva i da se organizuje tematski sastanak na tu temu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…