ZDRAVLJE

Ateroskleroza je tihi ubica: Kažu da je ovo najbolja stvar za prirodno otčepljenje arterijaBolest srca je i dalje ubica broj 1 u svijetu, ali može doći do proboja u glavnom aspektu kardiovaskularnog zdravlja: začepljenim arterijama. Stanje, poznato kao koronarna arterijska bolest, najčešći je oblik bolesti srca, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Karakterizira ga nakupljanje plaka na zidovima arterija.

Ipak, nemojte ga uvrnuti: ovaj plak se veoma razlikuje od prljavštine na zubima. “Najčešći plakovi se formiraju taloženjem holesterola koji se upali i kalcificira ili stvrdne tokom vremena”, objašnjava za Parade dr Alexander Postalian, MD, interventni i opšti kardiolog sa Instituta za srce u Teksasu. Ono što može učiniti začepljene arterije tako strašnim je to što mnogi ljudi čak i ne znaju da ih imaju – sve dok ne dođu do ozbiljne zdravstvene epizode, poput moždanog ili srčanog udara.

“Plakovi bogati lipidima se nakupljaju tokom vremena i mogu smanjiti protok krvi kroz krvni sud, ili plak može puknuti, uzrokujući krvni ugrušak koji zatvara krvni sud i ograničava protok krvi”, dr Bradley Serwer, MD, kardiolog i glavni medicinski službenik u VitalSolutionu, kaže. “Vaskularni plak, koji se također naziva ateroskleroza, može se pojaviti u bilo kojem krvnom sudu. Uobičajeno je pronaći aterosklerotsku bolest u srcu, mozgu ili u donjim ekstremitetima.”, prenosi parade.com.

Velik dio krivice za začepljene arterije svodi se na ishranu, prema dr. Briana Costello, MD, generalni i interventni kardiolog sa Instituta za srce u Teksasu. „Hrana bogata trans i zasićenim mastima svakako je najgora za zdravlje srca“, kaže ona. “Kada pomislite na trans masti, pomislite na kolače, kolačiće, prženu hranu i peciva. Zasićene masti uključuju crveno meso i punomasne mliječne proizvode.”

Studije o tome mogu li promjene u načinu života otpušiti vaše arterije dale su različite rezultate. Ipak, kardiolozi se slažu da postoje uobičajene promjene koje mogu spriječiti da se vaše arterije začepe.

Baš kao što je dijeta kriva za začepljenje arterija, ona je također ključna za njihovo čišćenje, dr Yu-Ming Ni, MD, certificirani kardiolog i lipidolog u MemorialCare Heart and Vascular Institute u medicinskom centru Orange Coast u Fountain Valley, Kalifornija, kaže Parade. Ona preporučuje biljnu prehranu kako biste spriječili začepljenje arterija. Dr Postalian se slaže da je biljno baziran način i savjetuje da smanjite potrošnju jednostavnih ugljikohidrata.

“Neke studije su pokazale minimalnu regresiju plaka uz upotrebu vrlo stroge biljne prehrane uz visoke doze farmakoterapije”, dodaje dr. Postalian. “Međutim, u praktičnom smislu, najbolje je shvatiti da ne možemo ukloniti plak – možemo samo usporiti ili zaustaviti njegovo taloženje u krvnim žilama.”

Stručnjaci s kojima smo razgovarali također su se složili da osim pazite na ono što jedete, druge navike za zdravlje srca mogu apsolutno pomoći da vaše arterije budu nezačepljene, uključujući upravljanje stresom, redovno vježbanje i prestanak pušenja (ili, u idealnom slučaju, nikada ne počinjete!).

“Dvije nedavne studije bazirane u Kini i objavljene u Nature Cell Biology and Life Metabolism pokazale su potencijalne prednosti mangana na aterosklerotski plak kod miševa”, kaže dr. Costello. “Ometajući određene stanične komplekse uključene u metabolizam holesterola, drastično su smanjili nivoe holesterola, pa čak i ilustrovali smanjenje intravaskularnog plaka. Ovo zapažanje regresije plaka bilo je šokantno, jer još nemamo terapije koje bi preokrenule nakupljanje plaka.”

Dr Kostelo napominje da su eksperimenti još uvijek u ranoj fazi i da su vođeni samo na miševima, tako da to nije nužno sigurna opklada u ovom trenutku, ali “svakako je nešto na šta treba paziti”.

Prema preventivnoj kardiološkoj dijetetičarki Michelle Routhenstein, prednosti mangana su vjerovatno rezultat njegovih antioksidativnih svojstava. “Mangan je mineral koji je potreban za jedan od glavnih antioksidativnih puteva u tijelu, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, dva glavna faktora rizika za srčana oboljenja i stvaranje plaka u arterijama”, objasnila je.

Mangan je esencijalni element u tragovima koji je prirodno prisutan u mnogim namirnicama i dostupan kao dodatak prehrani. Mangan je prisutan u širokom spektru namirnica, uključujući integralne žitarice, školjke, ostrige, dagnje, orašaste plodove, soju i druge mahunarke, rižu, lisnato povrće, kafu, čaj i mnoge začine poput crnog bibera. Voda za piće također sadrži male količine mangana u koncentracijama od 1 do 100 mcg/L. Glavni izvori mangana u ishrani odraslih u SAD su proizvodi od žitarica, čaj i povrće

Čini se da su unos gvožđa ishranom i status gvožđa (mjeren koncentracijom feritina u serumu) obrnuto povezani sa apsorpcijom mangana. Mehanizam za ovaj efekat je nepoznat, ali zajednički transporter gvožđa i mangana u crevima može igrati ulogu. Pored toga, čini se da muškarci manje efikasno apsorbuju mangan iz ishrane od žena, vjerovatno zato što muškarci obično imaju viši status gvožđa. Dojenčad apsorbira veće udjele mangana od odraslih; Ograničena istraživanja pokazuju da dojenčad hranjena adaptiranim mlijekom zadržava oko 20% mangana koji konzumira

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top