Javnost u našoj zemlji u proteklom periodu mogla je svjedočiti brojnim političkim montiranim procesima (poput hapšenja Fahrudina Radončića koji je dobio oslobađajuću presudu, op.a.), a posljednji takav svoj epilog doživio je jutros. Aktivnosti Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) mnogi su okarakterisali kao cirkus, posebno uzme li se u obzir da je pretres kuće Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, počeo uz prisustvo brojnih medijskih ekipa.

Interesantno, akcije koje uključuju pretrese i privođenja koja je vršila SIPA, po nalogu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), obično se obavljaju u strogoj tajnosti, međutim, za ovu priliku obaviještene su brojne novinarske ekipe kako bi ovjekovječili trenutak privođenja Kasumovića.

Na njihovu žalost, Kasumović je, kako je objavio na svom zvaničnom Facebook profilu, u to vrijeme bio na službenom putu pa se sam javio u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu. 

Brojne nelogičnosti prate današnju predstavu za javnost kojom se, a na šta je prvi čovjek Zenice i sam još davno upozoravao, nastoji diskreditovati Kasumović kao najozbiljniji protukandidat za predstojeće Opće izbore. Tako je za Tužilaštvo ZDK prvi čovjek Zenice bio u bjekstvu samo zato jer se nije javljao na telefon i nije zatečen u svojoj kući. 

Zabranjeno je, očigledno, da gradonačelnik bude službeno odsutan ili su iz Tužilaštva jedva dočekali da u javnost plasiraju informaciju kako je Kasumović u bjekstvu jer valja na montiranom procesu bez dokaza zatražiti pritvor koji su toliko željeli. Osim toga, očigledno su razočarani i jer predstava za javnost nije uspjela, odnosno nije uhapšen u svojoj kući. Konekciju Tužilaštva ZDK i MUP ZDK, pa i sve političke primjese današnje propale predstave, svakako ćemo posebno tematizirati u narednim danima.

Hrabri činjenica da građani nisu slijepi pored očiju, te da je svima jasno kako iza današnjih aktivnosti i pokušaja hapšenja prvog čovjeka Zenice stoji isključivo politički protivnici koje je Kasumović ponizio na proteklim izborima osvojivši 33.000 glasova. Da nijednog trenutka nije izgubio ogromno povjerenje građana svjedoči i današnje spontano okupljanje brojnih građana, a masovnija takva okupljanja najavili su u narednim danima.

Osim građana, o režiranom hapšenju i montiranom procesu reagirali su i “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”, brojna udruženja, ali i političari te pojedinci. 

-Ovakav čin smo očekivali, s obzirom na to da je u pitanju montirani proces od strane dijela pravosuđa instruiranih od najvišeg vrha Stranke demokratske akcije. Tendeciozne najave hapšenja gradonačelnika postoje još od završetka lokalnih izbora na kojim je ostvario ubjedljivu pobjedu, a medijska hajka od strane pojedinih novinara koja traje pet godina koji su sa instrukcijama iz tužilaštva prenoćili pred kućom gradonačelnika rezultirala je današnjom akcijom. Gradska uprava nalazi se stotinjak metara od Tužilaštva i sam gradonačelnik je više puta tamo pozivan gdje se uredno odazvao na svaki poziv. Međutim, s obzirom na to da pojedini novinari, kao i političari koji su poniženi u ovom gradu sanjaju da Fuadu Kasumoviću vide lisice na rukama organizovana je senzacionalna akcija – rekao je Kenan Uzunović iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”.

-Nadam se da će Kasumović sada uraditi ono što je odavno trebao još 2016. godine, a to je, izvaditi sve lopovluke iz ladica Gradske Uprave, predati na Državno Tužilaštvo, jer na kantonalnom nema kome. Pa ako je došlo vrijeme za pravdu, neka vrijedi za sve isto, GGM, Džananović, krediti za gradsku rasvjetu itd. – kazala je Sanja Renić, zastupnica u Skupštini ZDK. 

-Na svu socijalnu nepravdu koja godinama pritišće ovaj narod jutrošnju akciju Agencije SIPA i organa Tužilaštva doživljavamo kao selektivno provođenje pravde. Kao organizacija koja između ostalog  i postoji zarad borbe za sveukupnu socijalnu pravdu, istinu i čast ove zemlje,podržavamo neovisan rad Agencija i Tužilaštva jednak pristup prema svima,ali nalazimo mjesta da damo bezrezervnu podršku Gradonačelniku Grada Zenica i njegovim saradnicima na putu istrajavanja i borbe za jaču Zenicu – poručili su iz Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti.

-Današnje montirano političko hapšenje gradonačelnika Kasumovića predstavlja udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, te je najbolji pokazatelj u kakvom se stanju nalaze policijske strukture u našoj zemlji, ali i pravosudni sistem kojim upravlja politika – reagirali su iz NGG Romi za bolju Zenicu. 

-Današnja priredba je za cilj imala pokazati snagu i strogoću sistema, zaplašiti običnog čovjeka, bez suđenja osuditi nestranačkog, nezavisnog političara koji uživa podršku ogromnog broja građana i najvažnije: pripremiti (očistiti) teren za opće izbore iduće godine – poručila je Amra Babić, bivša gradonačelnica Visokog. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…