Antivakserski lobi prisutan je i u Tuzlanskom kantonu, a među protivnicima imunizacije protiv koronavirusa nalaze se i ljekari. Na to su ukazali iz Kantonalne ljekarske komore, navodeći da će pokrenuti pitanje odgovornosti nesavjesnih kolega.

Procenat vakcinisanih protiv koronavirusa u Tuzlanskom kantonu i dalje je na nezadovoljavajućem nivou, a iz Kantonalne ljekarske komore ukazali su na značaj imunizacije, kao i problem anivakserskog lobija koji je prisutan u ovoj regiji naše zemlje.

“Primijećene su pojačane aktivnosti antivakserskih pokreta na području TK, a što je za nas iznenađujuće uz učešće pojednih članova Ljekarske komore TK. Osuđujemo antivakserske pokrete, posebno članove naše komore koji učestvuju u ovim aktivnostima. Ljekarska komora TK prati aktivnosti takvih članova, ograđuje se od istih i poziva ih da prekinu navedeno”, naveli su iz Ljekarske komore TK.

Kako su istaknuli, ova komora će sigurno postaviti pitanje odgovornosti takvih članova, jer propagiraju stavove suprotne preporukama kriznih štabova, zdravstvenih institucija i Svjetske zdravstvene organizacije, kao i preporukama Kantonalne ljekarske komore, koje su obavezujuće za sve članove.

Inače, u Tuzlanskom kantonu do danas je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 28,31 posto stanovništva, dok je drugom dozom imunizirano 25 posto građana. Izražavajući razočarenje ovakvim brojevima, iz Ljekarske komore TK su dodali da su očekivali da će procenat biti znatno veći.

Na kraju su još jednom uputili apel građanima na području TK da se vakcinišu protiv covida-19, bilo kojom vakcinom dostupnom u zdravstvenim ustanovama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…